Back to top

"El Més Amic de Reus 2016" reconeix una trajectòria catalanista

Robert Miralles, professor de català en època franquista, ha rebut el guardó d'"El Més Amic de Reus 2016". D'aquesta manera es converteix en la trenta-quatrena persona que rep aquest reconeixement que, any rere any, atorga el Centre d'Amics de Reus.
reusenquisme

La seva defensa en l'ús del català i l'estimació per l'esbart i la sardana han dut Robert Miralles a ser escollit "El Més Amic de Reus" del 2016. Tot i que va treballar com a banquer, combinava la seva feina amb l'ensenyament del català en temps en què no era fàcil. Malgrat tot, Miralles assegura que mai va patir directament la repressió Franquista. De formació autodidacta, l'any 1961 va rebre el certificat per poder ensenyar català. Miralles explica que "estudiant, estudiant, em vaig assabentar que a Barcelona es feia una curset de preparació m'hi vaig presentar, i em vaig treure el títol provisional de professor de català". Miralles també recorda quan va ensenyar català "al Reus Deportiu, a la secció de Muntanya, als Ploms... i per correspondència"

Des del Centre d'Amics de Reus es destaca la trajectòria de Miralles en la defensa de la llengua i cultura catalana. El seu president, Joan M. Mallafrè, descriu Miralles com un "guerriller de la cultura catalana", i assegura que un grupet de catalanistes, entre ells Miralles, "ensenyaven català jugant-se el físic".

Pel que fa a l'altra passió de la seva vida, les danses catalanes, afirma que "la sardana està tocada de mort", i ha aprofitat per reclamar més subvencions de les institucions per promocionar-la.

Notícies relacionades