Back to top

"El més fàcil és obligar els ciutadans a perdre drets"

L'advocat reusenc, Albert Calduch, considera que el TSJC pica el crostó a la Generalitat i li demana que governi i no utilitzi dreceres per controlar la pandèmia

Que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi tombat, altra vegada, el toc de queda proposat pel govern català, "és un toc d'atenció a la Generalitat". És el que considera Albert Calduch, advocat reusenc, que afegeix que el tribunal diu a les autoritats que "no pot ser que utilitzin dreceres, que han de governar i utilitzar els mecanismes que calgui per controlar la pandèmia, però no agafar dreceres". Calduch considera que cal que es destinin els recursos necessaris a la lluita contra la COVID, però sense malmetre els drets dels ciutadans. 

De fet, és el criteri que argumenta el TSJC: "El que és barat i senzill és obligar els ciutadans a perdre drets", diu Calduch, "però el toc de queda només es pot utilitzar, segons la resolució, quan no sigui possible aplicar altres mesures que siguin menys gravoses per aturar la pandèmia". L'advocat reusenc diu que la resolució del tribunal analitza la situació actual i conclou que "està desactualitzada". De fet, la ciutat de Reus formava part de la proposta de toc de queda de la Generalitat, però aquest cap de setmana les dades s'han reduït i tècnicament, ni que el TSJC hagués aprovat la proposta del govern català, n'hauria quedat exempta. 

Una línia perillosa

La resolució, que ara es pot recorre al Tribunal Suprem, també és un cop a les tesis de molts alcaldes que volen que s'apliqui el toc de queda per controlar les trobades massives a les nits que, sovint, van acompanyades d'alcohol i festa sense mesures de seguretat. Calduch en aquest aspecte diu que "fa uns mesos es va obrir el debat per qüestions sanitàries, però fa poques setmanes es va ampliar a la prevenció d'incendis i se'ns va restringir la mobilitat".

Per tot plegat diu que "de seguir així, ens podem trobar en situacions tan esperpèntiques com que, per manca de manteniment a parcs i jardins, i amb l'administració sense voler ampliar el pressupost i la plantilla per millorar la situació, se'ns prohibeixi l'accés als parcs i jardins". Tot plegat suposaria una transformació en la relació entre ciutadania i administració. Calduch, però, diu que aquestes mesures són il·legals i que no es poden quedar de cap de les maneres. Per això defensa la tesi del TSJC. 

Paraules clau:

Notícies relacionades