Back to top

Més proves i més prevenció en la lluita contra el VIH

La Creu Roja duu a terme proves diagnòstiques gratuïtes. I és que la pandèmia de la COVID ha provocat que se'n facin moltes menys i que els casos que es detecten de VIH estiguin més avançats.

L'any 2020 es van notificar 8 nous casos de VIH al Camp de Tarragona, el que representa una taxa anual d'1,3 casos per 100.000 habitants. És gairebé la meitat de casos detectats que el 2019, una xifra que a priori pot semblar positiva, però que segons els experts amaga una altra realitat ben diferent.

Amb la pandèmia de la COVID, s'han reduït dràsticament el volum de proves diagnòstiques, pel que el nombre de casos detectats també ha baixat, provocant que les persones que finalment són diagnosticades ho siguin amb la malaltia més avançada.

Durant aquest dimecres, la plaça del Prim ha tornat a convertir-se, un any més, en el centre neuràlgic del Dia Mundial, amb tallers didàctics, repartiment de mètodes de prevenció o l'opció de poder-se fer proves de VIH confidencials i gratuïtes.

PROVES DIAGNOSTIQUES SIDA, VIH, CREU ROJA


En aquests espais també s'ha facilitat informació i mètodes de prevenció contra altres malalties de transmissió sexual com la sífilis o la clamídia, amb centenars de casos detectats al Camp de Tarragona durant l'any passat que evidencien la necessitat de seguir formant a la població en general, tan joves com no tan joves.

Trencar l'estigma amb el col·lectiu LGTBIQ+

Un dels col·lectius més implicats en la lluita contra la prevenció i també la normalització d'aquesta malaltia és el col·lectiu LGTBI, que continua patint un estigma amb el VIH que arrosseguen des dels anys 80 i 90. Des de l'associació H20, el col·lectiu de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals del Camp de Tarragona, recorden la importància de normalitzar la malaltia i sobretot, de normalitzar el fet de fer-se proves diagnòstiques per evitar nous casos i garantir espais d'oci sexual lliures i segurs.

Paraules clau:

Notícies relacionades