Back to top

El mètode RE-ORG arriba a Reus

El Museu Salvador Vilaseca de Reus ha aplicat ja el mètode RE-ORG a les seves sales de reserva. L'objectiu és posar en valor la gestió de les reserves museístiques.

Els Museus de Reus treballen de manera conjunta amb la Xarxa de Museus Catalans per implementar el mètode RE-ORG, que pretén visibilitzar la tasca de gestió i documentació, a les col·leccions que no s’ubiquen a les sales d’exposicions. El 90% de les peces no es troben exposades al públic. A Reus, més de 15.000 unitats estan col·locades a altres espais i plantes de les institucions.

La metodologia compta amb 3 fases teòriques, en què es creen els grups i els sistemes de treball i s’estudia l’estat actual del patrimoni que s’intervindrà. El moviment físic dels objectes es produeix a partir del criteri de classificació que prioritzi el museu.

L’any passat es va començar a treballar a Catalunya en aquest nou sistema d’ordenació a partir d'un acord entre ICCROM, la institució de referència mundial en l'àmbit de la conservació i restauració dels béns culturals, i els museus de Catalunya. L'any 2011 l'ICCROM va publicar un estudi en què es detallava que 1 de cada 2 museus no tenen suficient espai per mantenir les col·leccions.

Roda de premsa Museu RE-ORG

El mètode RE-ORG a Reus

El Museu Salvador Vilaseca és un dels quatre museus que ha finalitzat la prova pilot que va néixer al curs de formació dut a terme l'any 2021 al Víctor Balaguer de Vilanova. El museu reusenc ha seguit una classificació per temàtiques com ara els elements festius o teixits. Actualment, compta amb dues sales més de reserva que es podran visitar a la Nit dels Museus el proper 14 de maig, per tal que no siguin espais tancats, sinó que siguin un dinamitzador de l’equipament cultural.

El material que es troba a les aules són reserves amb un número de registre dins d'una determinada col·lecció. La classificació s'enregistra a una base de dades actualitzada. Un dels requisits clau és que no hi hagi res a terra per si es produeix algun tipus d'inundació i per facilitar la seva neteja.

De cara al mes d’octubre, s’implementarà el mètode RE-ORG a les tres sales de reserva del Museu d’Art i Història de la ciutat.

Paraules clau:

Notícies relacionades