Back to top

Mig miler de persones protesten a Reus contra les mesures per frenar la COVID

Alguns critiquen el tancament de bars i restaurants i d'altres directament neguen els efectes de la pandèmia. Els Mossos d'Esquadra van haver d'acabar actuant davant les destrosses que els manifestants van fer a la plaça del Mercadal.

Falten pocs minuts per les 21.00 h. L'ambient al Mercadal és extraordinari. Des de fa dies que a partir de quarts de nou la gent comença a desfilar cap a casa. És el missatge de les autoritats amb el toc de queda sobre la taula a les 22.00 h. Però aquest dimecres la imatge és una altra.

Desenes de petits grups de gent, pràcticament tots vestits de negre, amb mascareta però la gran majoria deixant el nas al descobert, es troben reunits en diversos extrems de la plaça. A les 21.00 h, amb el toc de les campanes, un d'aquests grups es col·loca al mig de la plaça i comença a cantar crits de llibertat. La resta s'hi afegeix i apareixen xiulets i botzines que fins aleshores estaven amagades. En total sumen mig miler. 

Mobilització Reus

Una plataforma organitzada a través de les xarxes socials va fer una crida a la ciutadania per protestar contra les mesures aplicades pel Govern català per lluitar contra la COVID. Alguns no estan d'acord amb el tancament de bars i restaurants. D'altres simplement neguen la pandèmia i els seus efectes. També n'hi ha que creuen que el virus es pot curar efectivament i ràpida però que hi ha interessos ocults. Més enllà d'aquest grup de terraplanistes i contraris al 5G, també hi ha un grup, el més nombrós de tot, format per joves descontents que busquen ser escoltats. I a la cacera d'aquests joves, l'extrema dreta, intentant treure'n rèdit polític com està passant a altres països d'Europa. 

Mobilització i incidents

Després d'uns minuts aixecant pancartes amb lemes com 'No se pueden exigir impuestos si prohibes tener ingresos' o 'Solo falta que nos quiten lo bailao', els manifestants encaren el carrer del Vidre i comencen a mobilitzar-se. Ningú sap ben bé cap a on. Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, que havien vigilat de prop la concentració, comencen a mobilitzar-se i a activar els reforços. De fet, fa hores que diverses furgones de l'ARRO de la policia catalana estan aparcats en diferents llocs de la ciutat a l'espera de possibles incidents. 

I els incidents arriben. Entre l'amalgama de protestants, hi ha un petit grupuscle de brètols que sovint apareixen en mobilitzacions d'aquest tipus. Com en la tardor del 2019 que alguns van provocar incidents entre els independentistes i els Mossos d'Esquadra davant la comisaria de la Policia Nacional, en les manifestacions postsentència.

Manifestació Reus

La manifestació arriba a la plaça de la Llibertat, on comencen les destrosses de mobiliari públic. Primer és una torreta la que tiren a terra. Aleshores tallen una rotonda i comencen a llençar ous als agents dels Mossos d'Esquadra. Quan apareixen les llums de les furgones de la policia la mobilització es torna a desviar i retorna al Mercadal. Alguns d'ells, però, agafen pedres del terra. 

Camí del Mercadal, al carrer Llovera i al carrer Monterols, continuen les destrosses de mobiliari. Trenquen marquesines d'alguns dels comerços, evidentment ja tancats. S'acosten mica en mica les 22.00 h. I a la plaça de l'Ajuntament, el petit grupuscle de brètols comença a trencar cadires i taules dels bars de la plaça. A les 22.00 h les furgones de l'ARRO irrompen al Mercadal per disgregar els centenars de persones que encara secundaven la manifestació

Més incidents durant la nit

Des de les 22.00 h i fins les 23.00 h, bona part de la ciutat de Reus es va fer eco de les sirenes dels cossos i forces de seguretat, així com dels Bombers de la Generalitat. Els Mossos van escombrar bona part del centre i també la perifèria de la ciutat, intentant acabar de separar els grups que havien quedat formats després de la irrupció de l'ARRO al Mercadal. 

Els Mossos van acabar denunciant 20 persones per incomplir el toc de queda i 3 per danys i desordres públics

Contenidors cremats

sant francesc

Els Bombers, de la seva banda, van haver d'apagar diversos incendis que es van originar arreu de la ciutat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades