Back to top

Mig segle de Cineclub al Centre de Lectura

Durant tot l'any es duran a terme exposicions, cicles de cinema específics i homenatges a les persones que han col·laborat d'aquesta iniciativa.
logo cnetre lectura

Aquest dimecres, 4 de desembre, s'acompleixen els 50 anys del Cineclub del Centre de Lectura. Va ser un 4 de desembre de 1969 que es va fer la primera projecció. "Aleshores va ser una de les eines que ens vam donar per fer possició sociopolítica al règim", explica Jom Pàmies, comissionat del 50è aniversari del Cineclub. Afegeix que "veníem del maig del 68, amb revolucions a Praga, París i Mèxic i començava a haver-hi a l'atmosfera una ànima de fer alguna cosa més". 

El cinema com a transformador social no és un discurs pas nou. De fet, des de sempre s'ha vincul·lat el setè art amb les revolucions culturals. A Reus, el Cineclub va permetre projectar pel·lícules aleshores prohibides, com El cuirassat Potemkin. "Anunciaven una pel·lícula de Charlot, però en projectaven una altra", explica Jom Pàmies. Ell encara no formava part de l'equip del Cineclub, però sí que explica anècdotes i històries d'aquells anys. 

Avui en dia, el Cineclub continua sent una eina de difusió de la cultura. "Projectem cinema independent o d'autor, del que no es pot trobar a les sales comercials". De fet, el Cineclub ha estat la única sala de projecció de cinema de la ciutat des del tancament del Palace i fins la inauguració dels Cinemes AXION a La Fira Centre Comercial. 

Exposicions i cicles durant tot l'any

Fins el 21 de desembre es pot visitar al vestíbul del Centre de Lectura una exposició que repassa els 50 anys del Cineclub. Records, cartells, fitxes... fins i tot hi ha una paret de 17 metres amb els noms de les 1.600 projeccions que s'han fet durant aquest temps. "Donem l'opció de votar quina és la pel·lícula preferida de la gent i intentarem projectar-la a finals de curs". 

També s'ha fet una exposició sobre el reusenc Macari Gómez Quibus, més conegut com a Mac, un dels cartellistes de cinema més importants de les darreres dècades del segle XX a Europa. 

A tot plegat cal sumar-hi els cicles de cinema que es faran fins al mes de juny. Un de literatura, un de teatre, un de música i un de política. I un homenatge a Pere Prats i Sobrepere, l'autor del famós logotip del Cineclub del Centre de Lectura. 

canalreus a telegram

Paraules clau: