Back to top

Mirar enrere per entendre les claus d'aquest 26M

Les eleccions municipals arriben només un més després de les generals. Aleshores, Esquerra va aconseguir la primera victòria de la història a la ciutat i el PSC va quedar segona força a només 800 vots dels republicans. Ambdós partits van ser els únics que van superar els 12.000 vots. Aquests resultats no són extrapolables als de les municipals, però sí que marquen tendència. De fet, una tendència que trencaria amb els esquemes de les darreres jornades electorals per escollir el plenari de la plaça del Mercadal.
Mirar enrere per a entendre les claus d'aquest 26M

El 28 d'abril Esquerra va guanyar per primera vegada unes eleccions a la ciutat. Va ser un punt d'inflexió que ha esperonat els republicans al llarg de la campanya per les municipals d'avui. De fet, durant les dues darreres setmanes, la candidata Noemí Llauradó s'ha ventat que pot ser la primera alcaldessa de la ciutat. Ara bé, a Reus, Esquerra compta amb un sostre de vidre: mai han superat els tres regidors a la ciutat. De fet, el 2011 van quedar fora del plenari. Un sostre de vidre que esperen trencar aquest diumenge.

De la seva banda, el PSC vol tornar a als seus temps de glòria. Després de dues eleccions on els socialistes no han estat capaços d'aconseguir una representació que els permeti governar, amb l'arribada de Pedro Sánchez i el renaixament del PSOE, Andreu Martín i el seu equip aspiren a recuperar un lloc de sortida important. El candidat socialista parla que només tres formacions opten a guanyar les eleccions. Ells, Esquerra i Junts per Reus.

El partit de l'actual alcalde, Carles Pellicer, també considera que revalidarà victòria. Des del 2011 que han guanyat tots els comicis municipals. Aleshores van desbancar els 32 anys de govern socialista i ara volen revalidar el tercer mandat. La caiguda de la marca Convergència li pot fer perdre vots, els mateixos que podria recuperar amb la marca Puigdemont. L'alcalde, però, apel·la a la marca Pellicer per guanyar les eleccions.

Per la resta, Ciutadans no es creu que creixi tot el que es preveia, per bé que continua sent una marca molt potent. Ara bé, la seva candidata a Reus no ha tingut temps per donar-se a conèixer i el seu partit, de fet, l'ha amagat durant la campanya. El PP podria perdre els dos regidors que té o bé mantenir-los. De fet, els populars són una de les grans incògnites de la nit, tenint en compte els resultats del 28 d'abril i la crescuda de VOX. Un altre enigma és ARA Reus, que manté tots els escenaris oberts. De moment, els de Dani Rubio són els que han sigut capaços de sumar més gent en un míting. La CUP podria caure en picat després de la sobrerepresentació obtinguda el 2015 per tot l'afer INNOVA. Marta Llorens, però, podria tenir la clau de volta per garantir un govern sobiranista sòlid.