Back to top

El Misteri de la Selva: la joia del teatre medieval català

LAURA ROIG

Entorn la Festivitat de la Mare de Déu d'Agost, la Selva del Camp s'omple de Misteri. I és que any rere any, des d'en fa 36, es representa el text assumpcionista en llengua romànica més antic d'Europa: El Misteri de la Selva. L'obra té una part més espiritual, amb el cant dels cors i dels solistes, i una de més teatral, amb l'actuació de Jueus i Diables. El Misteri s'ha pogut veure aquest diumenge i ahir dilluns. 

Un centenar llarg d'actors entra en escena i avança fins a situar-se a l'altar de l'església parroquial de Sant Andreu Apòstol. Comença la representació del Misteri de la Selva. Es tracta d'un text religiós del segle XIV escrit en llengua catalana, l'obra sencera més antiga que es conserva en una llengua romànica. Precisament això, juntament amb el fet que els cants, tots "a capella", respecten pràcticament la tonada del manuscrit original, li atorguen al Misteri un valor excepcional.

Enguany la Júlia s'estrena com a Mare de Déu, el personatge protagonista, un paper gens fàcil que porta mesos preparant-se. Tot i que la representació es manté fidel al text original, amb el pas dels anys s'hi han anat introduint millores tècniques i canvis de vestuari. A més, sempre hi ha algun detall de l'obra que varia.  

Més de 900 persones han vist, durant els dos dies de representació, aquesta joia del teatre medieval català.