Back to top

Moisès Tarrés i el seu gos Mac s’emporten el 33è Concurs Internacional de Gossos d’Atura

El pastor de Viladrau de cinquanta anys i el border collie de cinc han obtingut 223 punts, tres més que el segon classificat, en un concurs que s'ha tornat a celebrar a la vila vermella després de l'aturada obligada per la pandèmia, i que ha aplegat un miler de persones.

Els xiulets, les ordres i els lladrucs han avisat. El Concurs Internacional de Gossos d'Atura ha tornat a Prades. Quan per fi, les condicions sanitàries han permès que se celebri de nou, aquest diumenge el camp de futbol ha acollit la 33a edició del certamen. Gairebé mil persones s'hi han donat cita a partir de les onze del matí, per veure els 13 pastors i els 14 gossos que han participat en el concurs. Cànids i pastors provinents d'arreu del territori català, del País Valencià, d'Euskadi i de Mallorca, han demostrat les seves arts a l'hora de conduir els ramats d'ovelles.

El duo guanyador ha debutat

El primer premi se l'han emportat Moisès Tarrés, pastor de Viladrau de cinquanta anys i des de fa cinc. Ha estat acompanyat del seu gos Mac, un border collie de cinc anys. Tot i que Tarrés ja s'havia presentat al concurs del 2019, el seu primer, amb el gos Llamp, aquest ha estat el debut del duet guanyador. Explica que encara que la seva experiència en aquesta classe de certàmens no sigui gaire extensa, el bon treball entre gos i pastor ha estat clau. Destaca també el fet que només s'han comunicat amb un xiulet.

Dues proves

Tarrés i el seu gos Mac han aconseguit 223 punts, tres més que l'Hilari Novillo, de Santpedor, i la seva gossa Beyon, que han finalitzat segons amb 220. Ismael Boix i la gossa Neska han obtingut la tercera posició assolint 176,5 punts. La primera prova ha consistit a la conducció del ramat per part del gos fins davant del pastor, intentant que passés per la Portella. Posteriorment, el ramat s'ha hagut de quedar quiet dins del cercle i el pastor ha hagut de treure l'esquella d'una de les ovelles. Seguidament, s'ha procedit a intentar tancar el ramat al corral. A la segona prova, els gossos han hagut de portar el ramat davant del pastor, tancar-lo i treure'l de nou. Els ítems que més s'han tingut en compte pel jurat han estat l'obediència, el temps i el respecte de cara al bestiar.

Un ramat a què els pastors no estan acostumats

El guanyador ha comentat que el concurs de Prades sempre ha estat particular perquè les ovelles són difícils de moure. En conseqüència, els gossos s'ho han de treballar molt per tal d'aconseguir l'objectiu. Afirma que el Mac és un gos que es caracteritza pel seu esforç i treball.

La promoció de la pagesia, clau també per al poble

Els pastors reclamen que el món rural es reivindiqui i que, a través de fires o concursos, sigui més actiu. En paraules de l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, que la vila vermella hagi reprès el concurs representa un benefici per al poble. Assenyala que el públic s'ha mostrat actiu i amb la voluntat de gaudir, ja que el certamen es trobava a faltar.

El concurs es va iniciar l’any 1988 i s’ha anat celebrant el primer diumenge d’agost, exceptuant els anys de pandèmia. Des del consistori, afirmen que representa un reconeixement al món del pasturatge, on comenten que cal un reconeixement a la feina dels pastors en la prevenció d’incendis, ja que ajuden a mantenir els boscos netejant el sotabosc.

Paraules clau:

Notícies relacionades