Back to top

Mònica Roca: "Fins a l'espai i més enllà"

Actual presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i directora de l'empresa de satèl·lits IsardSAT, Mònica Roca va ser una de les ponents del TedxReus 2021. Entre altres temes, Roca va denunciar les desigualtats que hi ha entres homes i dones, fins i tot, a l'espai.

Si la setmana la començàvem reivindicant i posant en valor el paper que han jugat infinitat de dones al llarg de la història, l'acabem destacant el paper d'una altra en el sector de l'espai.

Es tracta de la Mònica Roca, recentment nomenada presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, però sobre la qual destaca el seu treball, durant gairebé 10 anys, a l’Agència Espacial Europea.

Ponència feminista al TedxReus 2021

"Es diu que l'home va arribar a la lluna. Es diu que va ser un petit pas per a un home i un gran pas per a la humanitat. I per què es diu per a un home? Doncs, tristament, va ser un pas per a un home, ja que les dones pintàvem ben poc el 1969".

Així de crítica i reivindicativa, Mònica Roca, començava la seva ponència al TedxReus 2021, fent referència al 20 de juliol del 1969: dia, mes i any en què l'home va arribar a la lluna. El més curiós, segons Roca, és que les dones pintessin tan poc a la NASA tenint en compte que cada quilogram que s'envia a l'espai costa més de 50.000 euros.

Roca va treballar durant 10 anys a l'Agència Espacial Europea

Un fet que va marcar la Mònica, de tal manera, que va decidir dedicar-se a un sector, on la gran majora eren homes. Durant molts anys va treballar a l'Agència Espacial Europea, on assegura que ho va fer "a contracorrent" pel fet, justament, de ser una dona i per venir d'un país petit.

Uns anys més tard va decidir tornar a Catalunya i construir una empresa de satèl·lits. I aquest passat 2020, i ja com a membre de la Cambra de Comerç de Barcelona, va impulsar la nova economia espacial, d'on se'n desprèn la que molts ja anomenen la 'Nasa Catalana'.

Secció economia

Paraules clau:

Notícies relacionades