Back to top

Mont-roig i Miami Platja incorporen un espai destinat al dol perinatal i gestacional

La finalitat és disposar d’un lloc de record i suport per a les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o poc després del naixement

Coincidint amb la proximitat de Tots Sants, els cementiris municipals de Mont-roig i de Miami Platja estrenen ‘El  Racó dels estels’, un nou espai destinat al dol gestacional i perinatal. L’objectiu és oferir un lloc idoni per a les persones que han viscut, d’una manera o altra, la mort d’un nadó durant la gestació o poc després d’haver nascut, un dels fenòmens d’estrès emocional més intensos als quals es pot enfrontar una persona.

El dol gestacional, perinatal o neonatal fa referència a les pèrdues que tenen lloc durant l’embaràs, el part o pocs dies després del naixement, sense importar els dies de vida o les setmanes de gestació. És un dels dols que menys s’han parla, un dol gairebé  invisibilitat per la societat i que continua sent un gran tabú. A més, sovint es tendeix a minimitzar aquestes pèrdues, però per a les famílies suposa la pèrdua d’un fill, d’un futur, d’uns plans, d’un projecte de vida i d’unes expectatives a llarg termini, entre d’altres coses.

Per això, ‘El Racó dels estels’ vol ser un espai de record i suport per a les famílies, per acompanyar-les en el dolor de l’experiència viscuda i fer visible una realitat present a la societat.  Es tracta d’espais íntims i respectuosos on les famílies es poden trobar per parlar, compartir experiències i emocions o recordar als nadons.

cementiri montroig

Per crear aquests espais, s’ha  comptat amb la participació ciutadana i amb l’entitat local de dol Deixa’t Abraçar, que ha ajudat a dissenyar un espai acollidor per a l’acompanyament d’aquesta pèrdua. En aquest espai s’hi ha instal·lat un banc per poder seure tranquil·lament amb soledat o en companyia, s’hi ha plantat una olivera que simbolitza la vida, on les arrels creixen a la terra i s’obren cap al cel i on les famílies poden penjar el seu estel amb dedicatòria individualitzada o el record que més desitgin en homenatge de qui ja no hi és. El terra s’ha cobert de pedra blanca que simbolitza la puresa d’aquests nadons. L’espai compta també amb tres estels i la dedicatòria: Als batecs que han emmudit i ara perviuen a les estrelles.

Paraules clau:

Notícies relacionades