Back to top

Mont-roig modificarà el POUM perquè ILJIN instal·li 96 hectàrees de plaques solars

El POUM no permet parcs fotovoltaics en terme municipal, i ara ho modificaran per abastir la fàbrica sud-coreana

L'arribada de la nova fàbrica d'ILJIN Materials marcarà un abans i un després a Mont-roig del Camp. La nova fàbrica de components sud-coreana no només deixarà una inversió de 600 milions d'euros al territori, sinó que ara també s'ha conegut que el consistori farà una modificació del POUM perquè la fàbrica pugui instal·lar 96 hectàrees de parc fotovoltaic.

La nova fàbrica que preveu instal·lar ILJIN és considerada com a electrointensiva, és a dir, que consumeix una gran quantitat d'energia. Des del consistori han explicat que el projecte va estar a punt de no poder-se dur a terme perquè no hi havia manera de portar tanta energia fins als terrenys que estaven disponibles. Malgrat tot, es va poder tirar endavant i, a més, han trobat l'alternativa verda amb un parc de plaques solars.

El petit entrebanc ara, però, és que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Mont-roig no permet que en terreny municipal s'hi instal·lin parcs fotovoltaics. Per això, el consistori haurà de fer una modificació d'aquest Pla General perquè ILJIN pugui tirar endavant amb aquesta font d'energia renovable.

Intermediaris per a comprar les terres

Les 96 hectàrees estaran instal·lades en terrenys propers a la futura fàbrica d'ILJIN. De fet, el consistori i una empresa local estan fent d'intermediaris entre l'empresa i els propietaris perquè ILJIN efectuï la compra de les terres. Es tracta d'uns sòls rústics que actualment o bé estan en desús o són camps d'oliveres.

El futur parc fotovoltaic s'instal·larà sota la inversió de la mateixa empresa sud-coreana. A banda, la modificació del POUM també beneficiarà a empreses locals, com ara càmpings, que vulguin comptar amb el seu propi parc de plaques solars.

En paral·lel, des de Mont-roig asseguren que estan temptejant altres empreses del mercat sud-coreà perquè facin el pas i també s'instal·lin al territori. Tot i això, la prioritat és ILJIN i arribar a poder operar l'any 2024, encara que la burocràcia no estigui jugant molt a favor.

Paraules clau:

Notícies relacionades