Back to top

Montbrió preserva patrimoni i memòria històrica amb la rehabilitació dels Rentadors

Encara hi ha tres o quatre dones del poble que els utilitzen. L'espai forma part d'una ruta turística i serà dinamitzat per tres associacions de dones de la població.

Després d'unes obres de millora i rentat de cara, els rentadors públics de Montbrió, que daten del segle XVIII, han recuperat de nou l'activitat. Aquest poble del Baix Camp és un dels pocs en què encara hi queden dones que els usen de tant en tant. Una d'elles és l'Anna Maria Garcia, que celebra que aquests safarejos, a diferència dels que hi havia al carrer d'Avall, a l'altra banda del poble, s'hagin conservat. Les obres de millora han costat uns 42 mil euros, dels quals un 80% han anat a càrrec de la Diputació de Tarragona i un 20% del consistori municipal.

Nous usos per a l'espai històric

En aquesta nova etapa els rentadors de Sant Antoni es destinaran, també, ha activitats de caire cultural, pedagògic i turístic. La seva dinamització anirà a càrrec de tres associacions de dones de Montbrió: l'Associació de Dones, l'Associació de Joves La Pleta i l'associació feminista Les Espurnes Violeta. A més, l'espai s'ha integrat en una ruta turística feminista que es va estrenar el 8M.

imatge dels rentadors

Es presenta el llibre dels Rentadors

El projecte dels rentadors és integral, i busca tant preservar el patrimoni arquitectònic com també la memòria històrica. En aquest sentit, s'ha presentat un llibre que, de mans de l'arxivera Carme Puyol, recull el testimoni de 25 dones que han mantingut alguna vinculació amb els rentadors de la població. Ha volgut ser un homenatge i reconeixement a les dones que durant dècades van rentar-hi la roba, i de les que n'hi ha ben poca documentació gràfica.

Un equipament lligat a l'art

L'equipament rehabilitat s'ha complementat amb diverses obres artístiques d'autors del territori. La ceramista Sandra Ovejas ha treballat en tres murals que decoren l'espai, i l'escultora Beatrice Bizot ha plasmat la figura d'una d'ona que renta que es troba enmig de les aigües, i a les parets exteriors hi ha una pintura mural de Josep Prous, inspirada en una fotografia antiga que va fer el metge i arqueòleg reusenc Salvador Vilaseca. A més, durant l'acte inaugural les alumnes de l'Escola de Dansa i Música de Montbrió del Camp han fet una al·legoria al fet de rentar als rentadors.

Paraules clau:

Notícies relacionades