Back to top

Mor el metge oftalmòleg reusenc Francesc Gras Salas

Traspassat a l'edat de 101 anys, Gras va tenir la consulta al número 35 del carrer de Llovera durant 51 anys i, a més, va ser metge a l'Hospital Sant Joan al llarg de 20 anys

Segons ha informat el Centre d'Amics de Reus a través d'un comunicat, aquest diumenge ha mort Francesc Gras Salas, conegut metge de Reus. Gras va ser membre d'una sèrie familiar d'oftalmòlegs, iniciada pel seu avi Francesc Gras Fortuny. Va cursar el grau de Medicina a Barcelona i el seu doctorat a Madrid. Durant 51 anys, entre el 1948 i el 1999, va tenir la seva consulta al número 35 del carrer de Llovera. A més, va ser metge de l'Hospital Sant Joan durant 20 anys a partir de l'any 1965, i va treballar al Centre d'Higiene Provincial, establert al mateix hospital.

El seu vessant d'escriptor

Col·laborador en diferents publicacions mèdiques, Gras també va ser escriptor d'articles d'opinió al Diario Español i a Semanario Reus sota el pseudònim Suero Vital. Va escriure articles al Diari de Tarragona i, a més, a la Guia de Reus, on parlava sobre història local.

Guardonat amb el premi "Més Amic de Reus" l'any 2012, des del Centre d'Amics es va destacar, entre altres, la publicació de quatre obres "on contribueix a la recuperació de la memòria històrica de fets ciutadans i personatges actius de Reus". Aquestes són Fets i Gent de Reus (1997)Gent, racons i olors de Reus (2000)De Llevant cap a Ponent. Escrits (2006) i Records de Reus (quan es duien espardenyes, sales de ball reusenques, de la Guerra Civil i d'altres records) (2009).

Gras també va col·laborar en la revista del Centre d'Amics, Lo Nunci. De fet, l'any 2019 es va realitzar un recull de 43 articles seus publicats a la revista per tal d'elaborar l'obra Estima i recordar la nostra ciutat. Prèviament, el 2014, ja s'havia fet un recull d'articles de Gras, amb el nom Parlem de Reus. De la seva gent i d'esdeveniments importants

Implicat en projectes de ciutat

L'any 1952 va impulsar la recuperació de l'Associació de Concerts de Reus, entitat constituïda el 1921, i va ser membre de la seva junta entre els anys 50 i 70. Precisament també als anys 50, concretament el febrer del 56, va participar en l'organització de l'homenatge que es va dur a terme al Teatre Fortuny a la ballarina reusenca Roseta Mauri. Va tenir el seu paper també a la Festa Major ganxeta, ja que va col·laborar en la creació dels Guardadors de la Tronada, associació que va recuperar la Tronada de Completes després de la Guerra Civil.

En l'àmbit religiós, va ser membre de la Junta de la Congregació de la Puríssima Sang entre el 1954 i el 1964. Allà, va contribuir a la restauració del presbiteri del temple després de la seva destrucció. La Puríssima Sang va fer-li el passat mes d'abril un homenatge pel seu 100 aniversari.

FOTOGRAFIA: Centre d'Amics de Reus

Paraules clau: