Back to top

Mor Gabriel Ferraté, pioner de l'educació i la innovació tecnològica

El reusenc Gabriel Ferraté, fundador de la UOC i exrector de la UPC, mor als 91 anys

Ferraté, nascut el 1932 a Reus, mor als 91 anys. Va dedicar la seva vida a la investigació i l'educació, deixant una empremta excepcional en els àmbits de la informàtica, l'automàtica i la robòtica.

Una trajectòria brillant

La seva carrera acadèmica va ser excepcional, ascendint des dels càrrecs de catedràtic d'Automàtica fins a la rectoria de dues de les principals universitats catalanes. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va exercir com a rector durant 22 anys, impulsant la innovació i la recerca en els camps de la tecnologia i l'enginyeria. El seu compromís amb l'educació superior va culminar amb la creació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), una universitat pionera en l'ús de les noves tecnologies per superar les limitacions espacials i temporals de l'aprenentatge, on va ocupar el càrrec de rector durant dues dècades, des del 1972 fins al 1994.

La seva brillant trajectòria va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l'any 1996, atorgada per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement dels seus avenços en l'educació superior i la seva dedicació a la promoció de la innovació tecnològica. El seu compromís amb l'excel·lència i el progrés va ser recompensat novament el 2005, quan va ser guardonat amb el Premi Nacional de Telecomunicacions.

gabriel ferrate

La UOC al Poblenou de Barcelona acollirà un emotiu minut de silenci el dilluns 12 de febrer en honor a Ferraté. A més, les dues institucions acadèmiques, la UOC i la UPC, estan organitzant un homenatge conjunt en els pròxims mesos, amb l'objectiu de recordar i celebrar la seva extraordinària contribució a l'educació i la tecnologia. Un llegat que continuarà inspirant les futures generacions d'enginyers i científics.