Back to top

Per Nadal, regala artesania local

Un altre any, i ja en van cinc, artesans i artistes del territori es troben al hall del Centre de Lectura per mostrar les seves creacions al mercat d'artesania 'Calaix de sastre'. És una manera d'estar en contacte directe amb els compradors que sovint s'interessen per aquest tipus de regals durant les festes de Nadal. Els paradistes asseguren que cada vegada es valoren més els productes manufacturats però alhora pensen que queda molta feina a fer.
'calaix de sastre'

Entrar aquests dies al hall del Centre de Lectura és com endinsar-se en un somni ple colors on els seus protagonistes no paren de crear. Les parades estan perfectament col·locades, els objectes són diferents dels que trobem a les tendes convencionals i les artesanes estan en constant procés de producció. És el 'Calaix de sastre', el mercat d'artesania de Reus. "El fet d'organitzar nosaltres el mercat ens permet reduir costos de publicitat i decoració i això es nota al preu final del producte", explica Neus Pino, una de les impulsores del mercat. L'artesana insisteix en què tot el que es troba al 'Calaix de sastre' és cent per cent original: "Nosaltres oferim productes que encara no han sortit al mercat i està completament prohibida la revenda d'altres objectes".

'Calaix de sastre' permet a artistes i artesans del territori estar en contacte directe amb el públic. "Penso que és important que els compradors puguin parlar directament amb nosaltres", relata l'artista reusenca Fina Veciana. La pintora diu que sovint assessora els clients per personalitzar més els regals: "Els pregunto per la personalitat de la persona que el rebrà, quin és el seu estat d'ànim, quins gustos té... d'aquesta manera els encamino cap a un tipus de quadre o un altre".

A les 13 parades del mercat d'artesania s'hi troba de tot: quadres, xapes, bosses, roba, joguines de fusta, arracades, polseres o objectes de ceràmica i decoració. El millor de tot és que són productes ecològics, fets a mà i amb un disseny exclusiu. Tot creat expressament per l'ocasió, un fet que els artesans creuen que cada vegada es valora més però que encara hi ha molt de camí a recórrer. "La gent d'altres països valoren molt més l'artesania que nosaltres, però a poc a poc aquesta tendència va canviant", comenta Pino. En aquesta mateixa línia diu que el fet d'organitzar tallers també va molt bé perquè "la gent valora la dificultat i la dedicació que requereix l'objecte que tenen al davant"

"A la ciutadania cada vegada li agrada més regalar aquest tipus d'objectes perquè ja estan cansats dels productes dels 'basars xinesos", explica Veciana mentre admet que "els preus són una mica més elevats però ens els compren perquè prefereixen un regal de major qualitat".

El 'Calaix de sastre' estarà obert fins al dia 5 de gener. Per celebrar la cinquena edició del mercat d'artesania s'ha organitzat un concurs tant a Facebook com a Instagram que té com a premi un val de 25 euros.

Paraules clau: