Back to top

No hi haurà transvasament d'aigua de Siurana a Riudecanyes per culpa de la sequera

El traspàs entre embassaments es fa des de fa pràcticament un segle. La manca de recursos hídrics deixarà els pagesos i els regants sense aigua aquesta temporada de rec.

L'Agència Catalana de l'Aigua no farà el transvasament d'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes aquest 2023. Aquest és un traspàs entre embassaments que es fa sempre durant la temporada de rec, per tal de garantir que la comunitat de regants pugui tenir aigua per regar els conreus. Això limita l'accés dels regants a l'aigua a 0,26 hectòmetres cúbics d'aigua, el que es considera, de per si, insuficient per la temporada. 

És un fet històric... en els darrers 100 anys mai havia succeït que l'ACA no autoritzés el traspàs d'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Un fet que ha aixecat sovint les protestes d'ecologistes i ciutadans del Priorat, que consideren que se'ls roba l'aigua. Els dos pantans estan sota mínims per la manca de pluja i això deixarà els pagesos sense aigua, només 0,26 hectòmetres cúbics.

A Riudecanyes hi ha actualment menys de mig hectòmetre cúbic d'aigua, el que representa un 8,5% de la seva capacitat. A Siurana hi ha menys d'un hectòmetre, el que representa un 7,5%.  Per suplir les necessitats de la Comunitat de Regants el transvasament hauria de ser de 7 hectòmetres cúbics, una xifra molt allunyada de la previsió actual. Pagesos i Regants demanen disposar d'aigua regenerada de la depuradora de Reus per a poder regar, un projecte que es troba aturat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades