Back to top

Noemí Llauradó, primera presidenta de la Diputació

Junts per Catalunya i Esquerra han oficialitzat aquest dimarts el pacte nacional que ha permès a la republicana convertir-se en la primera dona que presidirà l'ens supramunicipal. Ambdós partits es repartiran les principals àrees estratègiques de la Diputació.
noemi llaurado

El Ple de la Diputació d'aquest dimarts ha convertit Noemí Llauradó en la primera dona a presidir l'ens supramunicipal. Així ho han acordat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que han oficialitzat els serrells del pacte nacional que ha permès la jugada. "Un acord de país" entre ambdós partits que asseguren defensar "el treball conjunt per estar al servei dels municipis de la demarcació". 

Llauradó ha rebut el suport dels 19 diputats de Junts per Catalunya i Esquerra, mentre que hi ha hagut els 7 vots en blanc del PSC i un vot a favor de la candidatura presentada per Rubén Viñuales de Ciutadans. D'aquesta manera, el mandat dels pròxims 4 anys tindrà a Llauradó com a presidenta, en un ens supramunicipal en el qual desapareix la presència de la CUP i del PP.

En el seu discurs, Llauradó ha defensat la paritat. 'Queda molta feina per a fer, només som 7 regidores de 27, de manera que interpel·lo als grups perquè d'aquí 4 anys hi pugui haver el mateix nombre d'homes i dones'.

De fet, l'acord entre JuntsxCat i ERC s'ha presentat una hora abans del ple. Exconvergents i republicans es reparteixen les àrees estratègiques al 50%. Totes dues formacions dirigiran cinc àrees. Els primers economia, coneixement i qualitat, serveis d'assistència al ciutadà i el patronat de turisme. Els segons, recursos humans, patronat de base, servei d'assistència al territori i servei d'assistència municipal. Hi haurà un diputat intercalat de cada formació.

diputacio

Acord ferm però treballat

Esquerra tindrà la presidència però Junts per Catalunya es quedarà la primera i la segona vicepresidència. Les dues formacions votaran la republicana Noemí Llauradó perquè es converteixi en la primera dona a presidir la Diputació de Tarragona. 

Àngel Xifré, d'Esquerra, ha assegurat que "hem arribat a un acord que crec que satisfà les dues parts". Afegeix que tenen "voluntat de treball en equip per atendre les necessitats del territori". Insisteix que "les negociacions han estat llargues per aconseguir els acords" i descarta que l'alcaldia de Reus hagi estat un intercanvi entre les dues formacions. 

De la seva banda, Lluís Soler de Junts per Catalunya, diu que "hem intentat un acord en el qual ens sentim còmodes. Fa molts anys que Junts governa la Diputació. Hem necessitat d'un bon acord".

D'aquí a un mes es presentarà el cartipàs de la Diputació de Tarragona.