Back to top

Normalitat als pobles, però molts camps encara impracticables

Una setmana després del pas del temporal Filomena, els pobles del Priorat han anat recuperant la normalitat, però molts camps encara són inaccessibles per la neu o el brancatge caigut.

S'han restablert les comunicacions als pobles

Les carreteres del Priorat tornen a estar transitables un cop retirada la neu i amb el permís del glaç intermitent que s'hi forma quan baixen les temperatures. També les línies ferroviàries tornen a estar operatives. I els pobles han recuperat la normalitat, després de l'esforç dels veïns i amb l'ajuda dels tractors, per treure la neu dels carrers.

Afectacions als camps

Als camps és una altra història. Moltes terres han quedat afectats pel temporal, el cultiu que n'ha sortit més perjudicat és l'olivera, i els pagesos tardaran dies a recuperar l'activitat habitual. Per a les vinyes, en canvi, la nevada ha estat positiva, perquè deixa molta humitat al subsol. 

És aquesta la nevada més important que recorda la gent gran?

Si bé els habitants del Priorat recorden altres nevades destacades, tant aquest segle com al segle passat, no es posen d'acord si la del temporal Filomena ha estat la més forta. Alguns afirmen que a la dècada dels 40 n'hi va haver una de més forta, que va arribar a deixar més d'un metre de neu pels carrers. Mentre que d'altres creuen que no n'han vist cap de tant important com aquesta.

falset nevat

Un Sant Antoni sense Encamisada a Falset

A Falset la recuperació de la nevada hauria d'haver coincidit amb la celebració de l'Encamisada, una festa tradicional més que s'ha hagut d'anul·lar a causa de la covid-19.

Entrevista: L'atenció posada en la massa forestal

I deu dies després de la borrasca Filomena, des de l'Ajuntament de Falset recorden la necessitat de centrar-se en el món forestal. El seu alcalde, Carlos Brull, explica que des de les institucions "haurem d'estar pendents i gestionar-ho per evitar que, en un futur, hi pugui haver perill d'incendis si el sotabosc que es crearà no es neteja".

Paraules clau:

Notícies relacionades