Back to top

"El nou Bravium ha de servir per revolucionar el teatre a Reus"

L'aposta per sumar un nou espai escènic a la programació pública a la ciutat ha d'anar acompanyada d'un increment de la inversió en teatre i produccions teatrals.

Aquest dijous, Canal Reus els explicava en exclusiva l'acord que s'està ultimant entre l'Ajuntament de Reus, la Diputació i l'Arquebisbat de Tarragona per remodelar el centre catòlic i recuperar el Teatre Bravium. Una solució que passa perquè les obres de reforma de prop de dos milions d'euros de cost s'assumeixin des de les administracions públiques i després, l'espai escènic, sigui gestionat per la regidoria de Cultura. Avui hem volgut parlar amb personalitats del món del teatre per copsar què els sembla aquesta proposta. 

Rosa Mateu, divulgadora teatral, assessora de programació del Teatre Bartrina, actriu, directora i professora de teatre, assegura que "fa falta una sala a la ciutat que sigui capaç de produir teatre de petit format, però de qualitat i que també pugui exhibir produccions foranes". Mateu també defensa que el fet que l'Ajuntament sigui qui gestioni l'espai és una molt bona notícia, però alerta que "fa falta una persona o un equip de persones que liderin aquest projecte i que siguin capaços de garantir una programació estable". El gran missatge de Mateu és que una sala més petita no implica que s'hagi de convertir en una sala amb produccions de segona, i que el teatre de qualitat que es fa en petit format ha de tenir cabuda a Reus. Un exemple és el de la Sala Trono de Tarragona. 

Impuls i inversió

El Bravium, abans de tancar, era un espai de trobada per a moltes companyies amateurs que ara han hagut de representar les seves obres a l'Orfeó Reusenc o a la Sala Santa Llúcia, on, d'altra banda, sempre hi ha hagut programació de companyies no professionals. La recuperació del Bravium, però, va més enllà de tenir un nou escenari. Segons Xavier Filella, exregidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus i també expresident del Centre de Lectura, el teatre a Reus necessita un revulsiu. "La nova alcaldessa que surti de les eleccions hi té molt a dir. L'activitat cultural i sobretot teatral està sota mínims i això s'ha de revertir i tenim una oportunitat per ser considerats, altre cop, una de les ciutats teatrals de Catalunya com vam ser fa anys". Filella afegeix que hi ha ganes de fer teatre a la ciutat i valora positivament que el nou espai pugui treballar en aquesta línia. 

Per la seva banda, el director de teatre Francesc Cerro-Ferran diu que "si obrim teatre i no els tanquem ja és una bona notícia". Afegeix que "com més producció fem i potenciem més talent podrem lluir i exportar, i això ens permetrà donar feina a gent d'aquí i a gent de fora, i també tornar a ser una plaça teatral important en el panorama català". Cerro-Ferran posa com a exemple el Temporada Alta de Girona, que diu, literalment, que "ens ha pintat la cara". 

Paraules clau:

Notícies relacionades