Back to top

Nou front comú per a la regió metropolitana

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Constantí i la Canonja es reuneixen per plantejar els principals fonaments d'aquest possible organisme

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Constantí i la Canonja han coincidit aquest divendres en una jornada de treball a Cambrils per fer passes cap a la regió metropolitana. Amb la mobilitat com a principal eix també es vol buscar alinear esforços en qüestions com els residus, l'aigua o les polítiques d'habitatge. Ara bé, és evident que el futur de les comunicacions és la clau de volta per imaginar una autèntica àrea metropolitana de la Catalunya Sud.

D'aquí que a l'horitzó hi hagi el 2028, any en el qual s'acaben les concessions de transport públic actuals i en el qual també es preveu que pugui començar a operar el tramvia del Camp de Tarragona. La reunió d'aquest divendres a Cambrils coincideix amb una trobada de representants de l'Autoritat del Transport Metropolità a Tarragona amb la presència de la consellera Ester Capella, a la qual no s'ha convidat els Ajuntaments presents a Cambrils.

Subratllen que la trobada de Cambrils ja s'havia previst anteriorment, i que no es tracta d'un acte de partit. Tot i que totes les alcaldies que s'han reunit les ostenta el PSC, han destacat que també s'han trobat amb la de Vila-seca, en mans Junts. L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, manté que "els astres s'han alineat i estem en un punt històric perquè les voluntats dels municipis també s'han alineat, tots hem posat les mateixes problemàtiques sobre la taula".

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha recriminat que "històricament no s'ha tingut en compte aquesta part de Catalunya i això s'ha d'acabar, sempre hi ha hagut una visió barcelonacestrista, sempre s'ha mirat del Llobregat en amunt". Els alcaldes que s'han reunit són conscients que no és la primera foto que es fa i, històricament, no s'ha executat cap àrea metropolitana.

Ara insisteixen que sí, que el front comú és ampli i en sintonia amb la Diputació i la Generalitat. Reclamen, amb tot, que es permeti la implicació dels municipis en la redacció del pla director de la mobilitat del Camp de Tarragona, en lloc de veure's abocats, únicament, a poder presentar al·legacions a les propostes que arriben des de Barcelona.

El pròxim pas a seguir és l'elaboració d'un informe tècnic que expliqui de quina manera s'ha de desplegar la regió metropolitana. Serà llavors quan es constitueixin comissions sectorials per tractar com mancomunar serveis com el transport, la gestió dels residus o les iniciatives energètiques.

Paraules clau: