Back to top

Nova campanya per prevenir els abusos a persones amb discapacitat

Durant l'any 2017 a Catalunya 1803 persones han sigut víctimes d'abús sexual, un 5'2% de les quals patia una discapacitat intel•lectual. Una nova campanya dels Mossos d'Esquadra i Dincat pretén prevenir aquests abusos amb una sèrie de tallers dirigits a entitats del sector, persones amb discapacitat intel•lectual i les seves famílies.
La campanya pretén prevenir i detectar els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

Prevenir i detectar els abusos a persones discapacitades. Aquest és l'objectiu de la nova campanya dels Mossos d'Esquadra i el grup Dincat en resposta a l'estudi que confirma que el 5'2% de les víctimes d'abús sexual són persones discapacitades. Aquest nou recurs pioner pretén homogeneïtzar una tasca que ja s'estava fent per determinar com interactuar amb els diferents col·lectius. Els diferents tallers van dirigits a entitats, persones discapacitades i les seves famílies i tenen com a punt de partida la detecció i prevenció per ajudar a les persones afectades a diagnosticar la possible agressió. "Els nostres vuit tallers fomenten la reflexió i l'auto coneixement d'aquestes persones per tal que puguin identificar les situacions de risc", ha afirmat el sotsinspector de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Raül Aguilar.

Aquestes activitats tracten tots els aspectes en què es poden veure afectades les persones discapacitades, com són abusos sexuals, econòmics, laborals o psicològics. Aquestes activitats pretenen aflorar aquest problema i donar-li visibilitat i resposta immediata. "Les persones amb discapacitat intel·lectual son un col·lectiu vulnerable i moltes vegades viuen situacions amb normalitat sense saber que estan sent víctimes", ha reconegut el responsable d'envelliment, salut mental i sexualitat de Dincat, Israel Belchi.

Segons els estudis fets per Dincat, el 87% de les persones amb discapacitat que han patit un abús són dones i un 30% són a menors d'edat. En total, més de la meitat de les agressions han sigut a la llar.

Paraules clau: