Back to top

Nova marató de donació de Sang a l'Hospital de Reus

L’última onada de Covid ha impactat en les donacions i des del Banc de Sang i Teixits demanen que tothom que estigui bé s’animi a donar sang aquests dies

El passat dissabte 8 de gener es va posar en marxa la Marató de Donació de Sang de Catalunya, que s'allargarà fins al 15 de gener. Per donar sang, ho podeu fer a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus en l'horari següent:

  • Dimarts, dimecres i dijous de 9 a 14 h 
  • Dimarts i dijous de 16 a 20 h

Cal reservar hora a través d'aquest enllaç

L’objectiu és aconseguir remuntar les donacions i, aquest any especialment, animar més persones a què vagin a donar sang per primera vegada, ja que les restriccions de la Covid han fet baixar el nombre de donants nous.

Menys donacions a causa de la covid 

La sisena onada de Covid està tenint molt impacte en les donacions de sang d’aquests últims dies. Amb l’augment de contagis d’aquestes últimes setmanes, hi ha hagut moltes anul·lacions de persones apuntades per donar sang i que no hi han pogut anar perquè han donat positiu. Aquest fet s’ha afegit a la baixada de donacions que hi sol haver durant les vacances de Nadal.

Per aquest motiu, ara calen més donacions per garantir els tractaments als hospitals i per tenir prou reserves de sang. Ara disposen de 5.000 unitats de sang, la meitat del que seria normal.  Aquest 2021 hi ha hagut més de 250.000 donacions de sang que han permès assegurar tots els tractaments dels malalts. Gràcies als donants, en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.

Suma’t a la nova Generació Donant

donació sang

Ara que es parla tant de la generació dels babyboomers, la Generació Z, la Y, la X, des del Banc de Sang volen fer visible una nova generació, la Generació Donant, formada per persones de totes les edats. La Generació Donant es caracteritza perquè no ve marcada per l’any de naixement. A la #GeneracióD tu tries si vols formar-ne part. Tu tries si vols sumar-te al moviment dels donants de sang: persones compromeses, generoses i altruistes.

Totes les persones que vinguin a donar sang durant els dies de la Marató rebran una xapa distintiva del grup al qual pertanyen dins de la Generació Donant.

  • Rookies. Persones que donen sang per primera vegada i s’estrenen com a donants.
  • Experts. Són persones que ja coneixen el procés de donació perquè sumen entre 5 i 25 donacions de sang o plasma
  • Masters. Donants que porten acumulades més de 25 donacions de sang o plasma.
  • Legend. Són les llegendes de la donació. Aquelles persones que han donat més de 50 vegades i a més, han animat a altres a venir.

Aquelles persones que no poden donar sang per algun motiu, però que estan implicades en la donació, també tenen una insígnia.

  • Altaveu. Persones que no poden donar sang, però animen a tot el seu entorn a donar sang i també ajuden a fer difusió de les campanyes de donació.
  • Futurs. Alumnes, estudiants, menors d’edat que encara no poden donar sang però tenen clar que als 18 anys vindran a donar sang.

Busquem rookies, donants nous

El repte que és animar a tothom a donar sang i entrar a la #GeneracióD. Aquests dos anys de pandèmia, ha estat molt difícil aconseguir que noves persones comencessin a donar sang per primera vegada. El tancament d’universitats, d’escoles, el teletreball a les empreses i el fet que no s'han pogut organitzar jornades festives al voltant de la donació, ha fet que menys persones hagin vingut a donar sang per primera vegada. Si en un any normal, més de 30.000 persones comencen a donar sang, aquests 2020 i 2021 han estat poc més de la meitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades