Back to top

El novembre es farà un simulacre de confinament del PLASEQTA

El Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona comptarà amb més de 500 nous sensors de substàncies químiques

El PLASEQTA, el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, que es va engegar arran de l'accident d'IQOXE del 14 de gener de 2020, comptarà amb més de 500 nous sensors de substàncies químiques a partir del proper any i s'encetarà un simulacre al novembre. Així ho ha anunciat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, després d’una reunió amb una trentena d’alcaldes i representants del territori per fer un seguiment del pla.

142 sensors s'instal·laran al polígon nord i 377 al polígon sud. Aquests sensors, que s’instal·laran a partir del proper any en el marc del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA), s’afegiran als 56 que ja es van instal·lar en una prova pilot (33 de sulfur d’hidrogen i 23 de clor).

Els sensors que s’instal·laran detectaran els següents productes: diòxid de sofre (102), òxid d’etilè (93), sulfur d’hidrogen (57), clor (70), amoníac (48), clorur d’hidrogen (51), fosgè (67) i acrilonitril (31). Està previst que els sensors s’instal·lin en diferents suports: fanals d’enllumenat, torres elèctriques, pals de formigó de torres d’electricitat, pals de fusta de cablejat d’electricitat i en parets d’edificis.

Noves sirenes

Les 5 sirenes que estava previst instal·lar enguany, s'instal·laran a partir del proper dilluns. Aquestes són les de Tarragona (1), dues a Vila-seca (polígon Alba i La Plana), Constantí (1) i Salou (1).

Actualment, està en fase d’adjudicació un contracte per a la compra i instal·lació de 3 sirenes més del PLASEQTA: 2 sirenes a Reus i 1 a Salou. Un cop el contracte estigui adjudicat es procedirà a buscar-ne la ubicació exacta amb els ajuntaments corresponents que estan previstes a Portaventura en el cas de Salou i a la zona de l’Edifici 112 i del barri de Bellisens en el cas de Reus.

Amb la instal·lació d’aquestes 8 sirenes s’haurien superat les previsions mínimes establertes al PLASEQTA de 6 per al període d’implantació del pla, arribant a un total d’11 si tenim en compte les 3 sirenes ja instal·lades anteriorment l’any 2020. Aquestes sirenes permetran cobrir sobretot territoris que es troben al límit de les zones de confinament general previstes al PLASEQTA, anant més enllà del que s’estableix com a obligació a la normativa d’emergències químiques i incrementant així la protecció i seguretat de la població d’aquests àmbits.

Simulacre de confinament

El proper 2 de novembre a les 18:00 h es produirà un simulacre perquè la població practiqui el confinament en cas de fuita dins l'àrea d'influència del polígon sud. Es veuran afectats els barris de ponent de Tarragona i els municipis de la Canonja, Vila-seca i Salou.

Campanya sensibilització

El PLASEQTA també ha comptat amb accions de sensibilització de la població com ara taules de diàleg o documents web amb preguntes i respostes per resoldre els dubtes que pugui tenir la població. A mesura que s'apropi la data del simulacre de confinament, la campanya d'informació incrementarà.

Més detalls del simulacre del mes de novembre

Fruit de la taula de crisi i del diàleg amb la població, especialment dels barris de ponent de Tarragona i de la Canonja, es va constatar la necessitat de reforçar la sensibilització sobre el confinament com a millor mesura davant un accident químic i la seva petició de realitzar un simulacre que impliqués la participació de la ciutadania i on l’objectiu principal fos practicar de manera real el confinament de la població. Així, la Direcció General de Protecció Civil està organitzant un simulacre de confinament, en aquest cas del polígon sud i en especial dels barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista, Torreforta i Campclar) i el municipi de la Canonja, a més de Vila-seca i Salou.

“Es planteja un simulacre on s’activaran amb so real les sirenes de risc químic d’avís a la població amb l’objectiu d’aconseguir que la població practiqui el confinament de forma efectiva. Està prevista l’activació de fins a 18 sirenes de risc químic als municipis de Tarragona (zona de Ponent), Vila-seca i Salou. Els diferents ajuntaments dels municipis esmentats, conjuntament amb el de Reus, estan treballant conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil en l’organització del simulacre”, ha apuntat el conseller que també ha afirmat que “s’estan realitzant reunions conjuntes amb les principals entitats del territori que s’intensificaran a partir del mes de setembre i octubre per aconseguir la participació ciutadana en el simulacre confinant-se. S’ha previst la formació del voluntariat de protecció civil i d’agents cívics per reforçar les accions de difusió en la preparació del simulacre i també el mateix dia del simulacre a peu de carrer” ha anunciat Elena.

Aquest simulacre, que tindrà lloc el 2 de novembre a les 18.00h, servirà perquè la població practiqui el confinament, així com provar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals. La data i horari s’ha consensuat amb els municipis participants amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. Es preveu que el confinament no s’allargui més enllà de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Cal recordar que l’autoevacuació o fugida en cas d’emergència química és una actuació d’alt risc perquè suposa quedar més exposat als efectes químics (radiació, sobrepressió o toxicitat) i alhora pot col·lapsar els carreres i carreteres impedint l’arribada dels serveis d’emergència. Per això durant el simulacre també es posaran en pràctica les accions de control d’accessos per part del Grup d’Ordre (policies locals i Mossos d’Esquadra) del PLASEQTA.

Paraules clau:

Notícies relacionades