Back to top

Òmnium Baix Camp reconeix el talent dels joves escriptors

Òmnium Baix Camp ha reconegut aquest divendres els millors escriptors novells de Catalunya. Al cap de trenta-set edicions, molts dels que van rebre els Premis Baix Camp compten ara amb una carrera sòlida en les lletres catalanes. La situació excepcional del país, però, ha fet enguany d’aquests premis literaris també un acte de reivindicació política.
Premis Òmnium Baix Camp

Òmnium Baix Camp volia lliurar “amb normalitat” els Premis Baix Camp per a Joves Escriptors. La trenta-setena edició, però, no ha pogut evitar la pàtina política. Un vídeo inicial ha recordat les càrregues policials de l’1 d’octubre i la primera fila s’ha reservat als Jordis i als membres del govern empresonats, com venen fent nombrosos actes en les darreres setmanes. De fet, la situació política s’ha notat de tal manera que l’institut convidat d’enguany ha preferit no participar-hi per no relacionar-se directament amb l'entitat. "Havíem de tenir com cada any un petit espectacle a càrrec d'alumnes d'institut, però hi ha hagut avisos d'alguns que consideraven que fer una actuació en uns premis de literatura en català era gairebé un delicte d'odi", expressa Emili Argilaga, president d'Òmnium Baix Camp.

Mentre que el premi Josep Maria Gort i Sardà d’assaig breu ha quedat desert, els altres guardons han premiat dues obres de poesia i dues de narrativa breu. El Premi Gabriel Ferrater, se l’ha endut el poemari de Xavier Mas, sobre el desgast de les paraules i les relacions humanes en la societat contemporània. D'altra banda, el Premi Antoni de Bofarull ha reconegut l’obra de Gemma Romeu, inspirada en les aventures de Robinson Crusoe i l'Odissea. Uns premis que pretenen ser un impuls perquè aquests joves puguin desenvolupar una trajectòria literària. "Un dels meus somnis és escriure una novel·la i veure-la publicada. En aquest sentit, el premi és un petit pas que em pot portar a aquest somni", assegura Romeu. Per la seva banda, Mas apunta que "per guanyar un premi, s'ha de provar moltes vegades. Trobo que hi ha gent molt bona escrivint al nostre país i penso que està molt bé que hi hagi concursos com aquest que ajudin a potenciar el talent. Els guanyadors d'avui som la punta de l'iceberg, però n'hi ha molts més".

Coincidint amb la commemoració de l’any Josep Palau i Fabre, el lliurament de premis ha comptat amb l’espectacle poeticomusical 'La llavor de l’amor', amb poemes, textos i cançons de l’autor. També ha actuat la companyia de dansa Silencis, creada especialment per a l’ocasió. Per últim, l’artista cambrilenca Nuri Mariné ha presentat una obra feta a mida i inspirada en el lema d’Òmnium: llengua, cultura i país.

Paraules clau: