Open Europe: la xarxa d’ajuda a Ucraïna amb seu a Reus
La solidaritat a Reus amb el poble d'Ucraïna durant aquestes darreres setmanes té molts noms, però un d'ells destaca per sobre de la resta. Es tracta de l'associació Open Europe, una organització sense ànim de lucre amb finalitats educatives amb seu a Reus, concretament al Raval de Sant Pere.
En poques setmanes, s'ha convertit en una veritable xarxa d'ajuda: punt de recollida i classificació de medicaments, roba i aliments, però també òrgan de gestió dels combois de furgonetes i camions que s'envien cap a Ucraïna plens de material i que, en moltes ocasions, també tornen amb famílies refugiades que s'estan acollint tant a Reus com a municipis de l'entorn.
De fet, l'ajuda rebuda ha estat tan elevada que s'han hagut de traslladar a una nau cedida al carrer Boule, on classifiquen tot el que reben i carreguen furgonetes en direcció a Ucraïna. De fet, la xarxa establerta amb entitats ucraïneses els permet assegurar que el material que surt de Reus arribi a tots els punts del país.
El seu president, Alfred Blasi, assegura que ja han perdut el compte del nombre de vehicles que han sortit en direcció a Ucraïna. Una situació que és volàtil i que canvia per moments: des d'Open Europe també ajuden a tota aquella gent que arriba directament de camps de refugiats i no té cap família d'acollida. Una feina que està suplint, assegura, la lenta actuació fins avui dia de l'administració pública.
Malgrat la crua realitat que els està tocant viure, Blasi assegura que moltes de les famílies que han arribat a la ciutat o voltants, s'han sumat de forma immediata a ajudar amb el material que arriba diàriament. El director d'Open Europe també fa una crida a la col·laboració ciutadana de forma econòmica a través d'un compte corrent que s'ha obert per recaptar fons, principalment per costejar la benzina dels viatges.
Mentrestant, la feina al carrer Boule continua de forma frenètica. De fet, aquest cap de setmana surt un camió de càrrega amb material recollit per diferents entitats i particulars. Més de 20 tones de solidaritat de casa nostra en direcció a Ucraïna.
Diferents perfils, mateix objectiu
Open Europe ha rebut l'ajuda de tothom: tant de ciutadans que poden aportar amb el seu temps lliure, estudiants d'escoles de la ciutat que també s'hi han volgut implicar o famílies ucraïneses que tot just pocs dies després d'haver hagut de deixar enrere la seva vida, ja s'han bolcat en el dia a dia de l'associació.
És el cas de la Joana Pérez, que tot i estar de baixa laboral, va decidir aportar el seu temps per ajudar al magatzem on centralitzen la classificació del material rebut. Explica que s'hi viuen moments molt durs, però també molt emocionants.
Alumnes de quart d'ESO de l'Escola La Presentació també s'han volgut sumar per ajudar a classificar material. Asseguren que els ha ajudat a veure el conflicte amb una visió més humana, més propera que la que veuen als mitjans de comunicació. Allà han pogut mantenir contacte amb persones que han hagut de fugir del conflicte, que han hagut de deixar casa seva en qüestió d'hores i ara es troben en un país desconegut per ells.
És el cas de la Ksenia, que ha pogut marxar amb tota la seva família i ha estat acollida a la ciutat junt amb els seus dos fills i el seu marit. L'Helena, que ja viu a Reus des de fa molts anys, els ajuda a comunicar-se amb la resta de membres de l'organització.