Back to top

Orensanz i la rocambolesca història d'Eddie Balchowsky

'Com vas perdre el braç, Balchowsky?' és l'obra més literària de l'autor, i narra la vida d'un pianista nord-americà que va perdre un braç a la Batalla de l'Ebre.

"Què passa quan ets un pianista de 21 anys, perds una guerra i te'n tornes a casa, als Estats Units, amb només un braç?" Aquesta és la pregunta que l'escriptor i periodista, Toni Orensanz, va fer-se per escriure el seu darrer llibre: 'Com vas perdre el braç, Balchowsky?' Investigar i explicar què en va ser de la vida d'aquest senyor, després que s'enrolés a les Brigades Internacionals i perdés el braç a la Batalla de l'Ebre, va convertir-se en l'objectiu principal de l'obra.

La història té lloc al Pradell de la Teixeta, al Priorat, l'any 1938. Al túnel que es troba proper a l'estació es va instal·lar un tren-hospital que va atendre fins a 675 soldats republicans. Un d'ells va ser l'Eddie Balchowsky, el qual va perdre el braç. En acabar la guerra va haver de buscar-se la vida a causa de la seva mancança. 

El protagonista del llibre, Balchowsky, s'erigeix com un pioner de la contracultura nord-americana i com un antiheroi al qual els lectors acaben recordant amb efecte. Les anècdotes  que explicava del seu pas per la Guerra Civil espanyola semblaven obra de la seva imaginació, pels seus amics i coneguts, però, després de contrastar-les amb la documentació de l'època, el llibre demostra que tot allò que Balchowsky explicava, va ser real.

Paraules clau:

Notícies relacionades