Back to top

Pacte exprés entre ERC, JxC i NMC per governar Cambrils

Esquerra Republicana fa govern amb Junts per Cambrils i Nou Moviment Ciutadà per al mandat 2019-2023. Curiosament, avui, es va donar a conèixer el pacte que es va signar entre republicans, convergents i aleshores, socialistes. En aquella ocasió, els republicans van tardar quatre dies a fer-ho públic. En aquesta ocasió, n'han tardat dos.
pacte

Les incògnites sobre qui governarà Cambrils a partir d'ara ja s'han esvaït. En menys de 48 hores Esquerra ha fet públic els seus nous socis de govern: Junts per Cambrils i Nou Moviment Ciutadà. D'aquesta manera, els republicans modifiquen el pacte que tenien fins al moment, al costat de PSC i CiU, per canviar els socialistes pels municipalistes d'Oliver Klein. Camí Mendoza assegura que aquestes formacions són les que tenen més sintonia amb el seu projecte per a la ciutat i insisteixen en què la situació actual és diferent a la de 2015.          

Quedaria fora Ana López, del PSC, qui en campanya, ha deixat clar que tenia dubtes sobre la continuïtat del govern amb Esquerra. Ara bé, Camí Mendoza ha puntualitzat que s'han mantingut converses només amb aquells partits amb els quals hi havien treballat de manera còmoda.

Oliver Klein va fundar NMC després de la expulsió de les files socialistes, l'any 2010. A partir d'allí, s'ha presentat en tres ocasions als comicis electorals, convertint-se en la tercera força l'any 2015, però sense aconseguir llocs de govern al plenari cambrilenc. De fet, en el seu moment, Klein va criticar aquell pacte perquè no se'l va tenir en compte en les negociacions i que es va assabentar del pacte a través dels mitjans de comunicació.

En aquella ocasió va tenir la clau de volta de la governabilitat de Cambrils, tot i que els guanyadors d'ara fa quatre anys no el van tenir en compte per formar equip. Una situació que aquest cop, canvia totalment. Amb els resultats d'aquest 26 de maig, NMC ha tornat a tenir la paella pel mànec tot i ser la cinquena força i podria haver pactat tant amb els guanyadors d'aquests comicis com amb la segona força, Ciutadans, i altres formacions de dretes. Finalment però, Klein ha preferit permetre l'alcaldia a Camí Mendoza, qui també compta amb el suport de Lluís Abella.

Pel que fa a Junts per Cambrils, la llista liderada per Lluís Abella ha rebaixat la seva influència a les urnes, aconseguint tres regidors i baixant fins a la quarta força. Des del partit excovergent també veuen amb bons ulls l'aliança, assegurant que en els debats electorals celebrats al municipi s'intuïa que els programes de tots tres grups tenien molts punts en comú, especialment en temàtica de benestar social i infraestructures. Abella ha explicat en roda de premsa que va ser Esquerra qui els va venir a buscar i que no s'havien assegut amb cap altre partit. 

Durant la nit electoral, en ser preguntats per possibles pactes, cap formació que farà govern es va voler mullar respecte a sinèrgies entre la resta de formacions amb representació. Políticament correctes, tots ells van respondre que obrien la porta a negociacions amb les diferents forces. Avui però, Oliver Klein, en declaracions als mitjans, ha desvetllat que tenia sobre la taula dues opcions i que s'ha sentit més còmode amb la plantejada per Esquerra. De l'altra opció, no n'ha dit els participants. 

Amb aquest escenari, Ciutadans es convertiria en cap de l'oposició, seguit del PSC i PP. Tant Ciutadans com Partit Socialista no han esperat gaire per fer públic el seu posicionament envers aquest pacte, el qual critiquen per interposar el país per davant de Cambrils. Els socialistes han enviat un comunicat, mentre que els de la formació taronja han publicat un tweet al seu perfil oficial. 

En aquests moments, encara no s'han decidit les regidories que lideraria cada formació, uns detalls que per ara, encara queden pendents a resoldre.

Paraules clau:

Notícies relacionades