Back to top

El Pantà de Siurana afronta el seu tercer transvasament sota mínims

Tot i la greu problemàtica amb la qual es troben els habitants del Priorat, la comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes va iniciar la setmana passada el tercer transvasament d'aquest estiu.
El transvassament d'aigua del Pantà de Siurana

Que el Pantà de Siurana està excessivament baix ja és una conversa quotidiana entre els visitants que decideixen passar una tarda a Cornudella del Montsant. El que molts no saben és que darrere s'hi amaga una problemàtica encara més greu.

Tal com denuncien els alcaldes que conviuen a la llera del Riu Siurana, no hi ha aigua pel fet que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes la transvasen al Baix Camp per vendre-la posteriorment als municipis de la Costa Daurada. La conseqüència: un riu sec que és necessari per al consum d'aigua de boca al Priorat.

Així ho explica una de les membres de la Plataforma pel Riu Siurana, Anaïs Estrems: "El Pantà de Riudecanyes s'omple i es buida, a la vegada que el de Siurana únicament baixa".


Així mateix ho mostra el gràfic de la web de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. El 15 de juliol s'iniciava el segon transvasament de l'estiu. Mentre que la cota de Siurana davalla considerablement, la de l'embassament de Riudecanyes augmenta. El dia 22 de juliol s'acaba de transportar tota l'aigua. Siurana es queda amb la mateixa quantitat, en canvi a Riudecanyes el nivell d'aigua cau notablement en només cinc dies. Els habitants del Priorat ho qualifiquen d'injustícia i de negoci encobert. És per això que la Plataforma Pel Riu Siurana es mou en buscar solucions.

"Ara estem en el punt d'anar pels pobles fent xerrades", explica l'Anaïs, "És important donar a conèixer la problemàtica perquè s'hi pugui sumar la gent".

La gravetat de la situació s'ha accentuat aquest estiu. El problema és suma a una sequera que aquest any ha deixat el Pantà de Siurana al 29% de la seva capacitat. L'any passat en aquestes dates es trobava al 49%.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no vol fer declaracions però ja ha iniciat el tercer transvasament d'aquest estiu. Tal com mostren les imatges la quantitat d'aigua transportada és tanta que ja supera els 3.000 litres per segon.