Back to top

El pantà de Siurana, per sota del 10% de capacitat

La Comunitat dels Regants del Pantà de Riudecanyes alerta del perill que suposa deixar sense aigua els conreus mentre que els pobles del Priorat veuen molt crítica la situació d'abastament d'aigua d'ús de boca.

El pantà de Siurana es troba aquest dimecres per sota del 10% de la seva capacitat i es preveu que es buidi més durant aquest mes d'agost. El problema, a part de la sequera generalitzada a tot Catalunya, té dues cares. Per una banda, la comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que té la concessió del 90% l'aigua del pantà de Siurana, alerta que si no disposen de tota l'aigua autoritzada per l'ACA, hauran de suspendre al reg i alerta del perill que això suposaria.

L'altra cara de la moneda és el Priorat. Els pobles de la Mancomunitat del TOPOGRAPO, (Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera) propers al Riu Siurana i que tenen l'aigua per ús de boca garantit del pantà, fa setmanes que es queixen que l'aigua no els arriba per decantació, donada la poca pressió del pantà i que al ser l'aigua dels baixos de l'embassament, aquesta arriba amb restes vegetals i de poca qualitat.

pantà de Siurana juliol de 2022


Unes declaracions que arriben el mateix dia en que l'ACA ha anunciat que preveu decretar l'alerta de sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona el setembre, per la baixada dels estats dels pantans al 40%. Una notícia que els alcaldes del TOPOGRAPO han rebut amb sorpresa, donat que el pantà de Siurana fa mesos que està per sota d'aquesta capacitat.

Mentres, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes esperen l'autorització de l'ACA per transvasar els 600.000 m³ que els hi queden. Els ajuntaments del Priorat, per la seva banda, estudien opcions per emprendre accions legals contra l'Agència Catalana de l'Aigua si, el transvasament els deixa sense aquest recurs.

Paraules clau:

Notícies relacionades