Back to top

"Paràlisis a la Taula del Siurana"

La Plataforma pel riu Siurana ha donat a conèixer, una vegada més, la seva decepció envers la Taula de l'Aigua del Siurana. El col·lectiu denuncia que a més d'un any de la constitució de la taula, no s'han assolit els objectius marcats.
"Paràlisis a la Taula del Siurana". Imatge del riu Siurana

Aquest dilluns s'ha celebrat la sisena sessió de la Taula de l'Aigua del Siurana i segons la Plataforma pel riu Siurana veuen una "nul·la voluntat d'afrontar la problemàtica" que representa el transvasament de l'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes.

Atribueixen aquesta manca de compromís a la falta d'assistència del Conseller de Territori i de la secretària de Medi Ambient de Catalunya en les darreres sessions i per altra banda, els reiterats ajornaments d'algunes d'aquestes les reunions.

Actualment el 90% de l'aigua del Priorat va a parar al Baix Camp i pel col·lectiu "no es té en compte el cabal ecològic del riu". La plataforma recorda que la situació és insostenible pel riu Siurana que "dia rere dia, es deteriora".

Comunicat de la Plataforma pel riu Siurana

La Plataforma pel riu Siurana denúncia que quinze mesos després de la seva constitució La Taula de l’Aigua del Siurana segueix sense tenir una proposta que garanteixi la vida del riu.

La Taula de l’aigua del Siurana, que es va reunir per primera vegada el 5 de desembre de 2018, va celebrar ahir la que era la seva sisena sessió, amb un resultat del tot decebedor segons manifesta la Plataforma. 

La sensació que tenen els representants de la Plataforma pel riu Siurana, és que darrera l’allau d’informació que és presenta a cada sessió, s’amaga la nul·la voluntat d’afrontar decididament la gravíssima problemàtica que representa pel Riu Siurana i pel Priorat el transvasament a la riera de Riudecanyes del 90% de l’aigua que recull el pantà de Siurana.

Una mostra del manifest desinterès amb el que s’actua és, per la Plataforma, que ni el Conseller de Territori ni la Secretaria Medi Ambient han participat a les darreres reunions. Una altra mostra ho és els reiterats ajornaments que s’han anat produint per diferents motius. I finalment la manera com es van dilatant en el temps la convocatòria de les sessions que han de parlar de les propostes de solucions, amb l’estudi de les aportacions de recursos complementaris i l’elaboració d’una proposta de consens. Segons el calendari inicial s’havia de fer el juny de l’any passat.

El tema principal a tractar en aquesta sisena sessió eren “els cabals ecològics del riu Siurana”.  La Plataforma pel riu Siurana ja ha mostrat la seva disconformitat amb la implantació d’aquest cabals, perquè no tenen en compte la singularitat del riu Siurana que forma part en la seva totalitat de la” Xarxa Natura 2000”. 

Tot i la importància d’aquest tema, el que realment preocupa a la Plataforma pel riu Siurana, és la manera com a les sessions s’evita entrar en qualsevol tipus d’anàlisis o reflexió que vagi en la línia de requerir la urgència d’afrontar decididament el fons del problema. Fons del problema que no és altre que resoldre les necessitats d’abastament del Priorat i el Baix Camp, amb el mínim cost ambiental i social. 

La Plataforma recorda que la situació actual és insostenible pel riu Siurana, que dia a dia es deteriora, i pel Priorat que té en l’aigua un recurs imprescindible pel seu desenvolupament sostenible.

Paraules clau:

Notícies relacionades