Back to top

Un pas endavant per facilitar la creació de noves comunitats energètiques

El Ministeri de Transició Ecològica va aprovar l'ampliació del radi de distància entre els consumidors d'una comunitat energètica. La Vall Sostenible està impulsant un d'aquests projectes entre els pobles de l'Aleixar, Maspujols i Vilaplana

Fins fa pocs mesos les comunitats energètiques només podien constituir-se amb consumidors que estiguessin en un radi de 500 metres de distància, una normativa que ha estat modificada a través del Pla de Contingència Energètica aprovat pel govern espanyol. Ara, aquesta distància s'ha ampliat a 1 quilòmetre i malgrat que el sector de l'autoconsum i els consumidors ho veuen insuficient, consideren que és un pas endavant per equiparar-se a països veïns com Portugal, França o Itàlia on aquesta distància és de 2 km.

Sigui com sigui, la nova ampliació permet a les comunitats energètiques aconseguir més consumidors i a la vegada reduir el nombre d'instal·lacions diferents de plaques solars i per tant, també el seu cost. És el cas de la Vall Sostenible que està en procés de creació d'una comunitat energètica entre els pobles de Maspujols, l'Aleixar i Vilaplana.

Malgrat s'ha modificat aquest aspecte tècnic de les instal·lacions, des de la Vall Sostenible asseguren que encara queda molta feina a fer, donat que no hi ha una legislació concreta per aquest tipus d'agrupacions i les comunitats energètiques que volen tirar endavant el projecte, es basen en la normativa dels edificis de cohabitatge.

La Comunitat energètica de la Vall Sostenible és un projecte que va arrancar fa més de mig any per abastir d'energia verda i de proximitat aquesta zona del Baix Camp, una proposta que compta amb la col·laboració dels ajuntaments dels tres municipis implicats.

Paraules clau:

Notícies relacionades