Back to top

Passaport COVID per bars, restaurants i gimnasos

El PROCICAT redacta una resolució que s'enviarà al TSJC per tal d'aconseguir l'aval dels jutges. En cas de llum verda, es demanarà el certificat de vacunació o el resultat negatiu d'una prova PCR o un test d'antígens per entrar en diversos espais.

Feia temps que se'n parlava i finalment aquest dimarts s'ha confirmat. El Govern de la Generalitat, davant l'increment de casos de COVID a Catalunya durant les darreres setmanes, demanarà formalment als jutges l'aval legal per ampliar l'ús del passaport COVID. Es tracta d'un conjunt de documents que garanteixen que s'està vacunat o que s'ha passat en les darreres hores una prova que acredita que no s'està contagiat del coronavirus. 

Fins ara, el passaport COVID era exclusiu dels àmbits de l'oci nocturn i els concerts o bé en celebracions com casaments. Ara, el Govern demana ampliar-ne l'ús als bars i restaurants, a gimnasos i també a les residències de gent gran i centres esportius, entre altres. La idea, segons la portaveu l'executiu català, Patrícia Plaja, és "evitar noves restriccions". Diu Plaja que el Govern només es plantejava aquesta ampliació en cas que "la incidència amenacés sectors i activitats que poguessin comportar retallades d'horaris o directament el seu tancament". A grans trets, el resum que en fa la Generalitat és "més certificat COVID per evitar noves restriccions". 

Pendent dels jutges

Ara s'enviarà la resolució al TSJC esperant la llum verda. Conscients que tot plegat limita la llibertat individual i els drets de les persones, cal un aval jurídic per implantar aquest tipus de mesures. De fet, al País Basc, contradient la doctrina del Suprem, el tribunal superior ha vetat l'ampliació del passaport COVID. En cas de rebre'n l'aprovació, el passaport COVID s'ampliaria a partir de la nit de dijous a divendres, a les 00.00 h. 

Segons Plaja, "el passaport COVID no obliga a la vacunació, no la fa obligatòria (...) tot i que és cert que s'incentiva". Afegeix que existeix la possibilitat d'acreditar que no es té la malaltia mitjançant una PCR o un test d'antígens. 

El que preocupa és la incidència del virus durant les darreres setmanes a l'espera, precisament del pont del desembre i les festes de Nadal. "Són dies que modifiquen els hàbits de la ciutadania" i per això Plaja reclama responsabilitat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades