Back to top

El pataco torna a Alforja

MARIA VALLVÉ

Aquest cap de setmana Alforja celebra la segona edició de la Fira Gastronòmica del Pataco, un espai per promocionar el menjar del Baix Camp. La Fira ofereix moltes activitats: l’actuació teatral del Carrasclet, tallers infantils i espectacles musicals. Però la que més destaca és el dinar del Pataco, que tindrà lloc diumenge 30. La recepta d’aquest plat ancestral del Baix Camp la conserven les Dones d’Alforja, que ens han donat les claus per cuinar-lo.

L’Emilia és una de les dones que fa més de 20 anys va convertir el Pataco, un plat ancestral del Baix Camp, en un àpat popular tradicional a Alforja. És des de llavors, que l’últim cap de setmana d’agost els alforgencs es reuneixen per degustar el Pataco. Els ingredients d’aquest plat són del temps, el que els pagesos recollien durant l’agost.

Els ganyims són talls de la ventrada de la tonyina salada i és l’ingredient estrella del plat. Se n’aboquen uns quants talls al sofregit d’all i ceba.

La sal i el pebre potencien el seu sabor i amb una mica d’anyora se li dona color al plat. Quan ja estan tots els ingredients a la paella, només si ha d’anar abocant aigua i esperar que faci xup xup, deixar que reposi una estona i ja estarà.

El dinar popular d’enguany se celebra  aquest diumenge 30 a les 3 de la tarda al Parc d’Amics d’Alforja en el marc de la Fira Gastronòmica del Pataco. El tiquet del dinar inclou un menú complet amb amanida, beguda i postres a més del Pataco i l’entrada gratuïta a la piscina durant el dia.