Back to top

Un plaga d'insectes perforadors està matant els pins de les muntanyes de Prades a Poblet

50 hectàrees de pins pinastres ja han mort i 250 més estan afectades, i això augmenta el risc d'incendi forestal.

A la primavera del 2023, es van detectar uns punts vermells a les muntanyes de Prades, concretament al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. Ara, aquests punts vermells s'han convertit en claps. I és que uns insectes perforadors han anat afectant a poc a poc el pi pinastre, una espècie forana provinent de Galícia que es va repoblar als anys seixanta. La presència d'aquests perforadors està afectant fortament els pinastres fins a arribar a matar-los.

Aquests perforadors ja eren presents en els pins, però per culpa de la sequera continuada, els arbres es debiliten i propicien l'afectació en massa d'aquests insectes. La principal preocupació a hores d'ara resideix en el gran risc d'incendi forestal que genera tota aquesta vegetació morta. És per això que des del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya s'estan prenent mesures com la retirada dels arbres morts, però també potenciar una gestió forestal activa que permeti tenir boscos sans.

El setembre d'aquest 2023 es talaran 50 hectàrees de les 300 afectades per evitar un possible incendi forestal de la zona. D'aquestes 50 hectàrees, actualment un 85% està mort, però es calcula que arribarà al 100% en el moment que es realitzi la tala. Els insectes només estan afectant el pi pinastre, però no es descarta que, en un futur, la plaga pugui arribar a proliferar en espais amb altres espècies de pins.
 

Paraules clau:

Notícies relacionades