Back to top

El plànol restaurat de l'arquitecte Caselles de 1893 torna a Reus

Es tracta del plànol més gran de la ciutat mai vist i està format per tres fragments que conformen el dibuix complet de Reus de l’any 1893. El cost total de la intervenció ha estat de 10.470 €

Després d’uns mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (Valldoreix), el plànol general de la ciutat de Reus de 1893 obra de l’arquitecte Pere Caselles, ja torna a ser a la ciutat, a l’Arxiu Municipal.

El document requeria una intervenció de restauració-conservació, ja que per la seva naturalesa i pel pas dels anys presentava deformacions i estrips al llarg del perímetre, i esquerdes a la part central. La proposta de restauració ha contemplat, a més dels processos bàsics efectuats en documents d’aquestes característiques, corregir les deformacions, consolidar els estrips de la tela i del paper, i reintegrar les pèrdues.

Finalment, se n’ha fet una reproducció fotogràfica, a més del fet que, per tal de poder disposar d’una imatge d’alta resolució de cadascun dels fragments, s’ha optat per dur a terme una fotogrametria.

Un document únic

Plànol restaurat Pere Caselles

Es tracta d’un document del tot singular, perquè a més de la seva importància històrica i urbanística, presenta unes grans dimensions (5,5 x 5,3 m). Està format per tres fragments que conformen el dibuix complet de la ciutat de Reus de l’any 1893. Inclou els noms dels carrers i l’acotació de l’amplada de la façana de les finques.

L’Ajuntament de Reus ha rebut una subvenció de 3.142 € del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per fer front als 10.476,06 € del cost de la intervenció.

El projecte de conservació del patrimoni documental, dut a terme per l’Arxiu Municipal, es consolida any rere any, amb la voluntat de preservar documents singulars i de gran importància de la ciutat. A més de la intervenció en conservació-restauració, la documentació també es digitalitza tot posant-se a disposició de la ciutadania.

El plànol serà presentat en públic durant la setmana internacional dels Arxius, on a més de contextualitzar-lo de la mà d’un expert, coneixerem quin ha estat el procés d’intervenció per part de la restauradora, Anna Ferran, i comptarem amb la presència de representants del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Paraules clau:

Notícies relacionades