Back to top

El ple de la llum verda

El ple de Cambrils ha tornat a viure un episodi centrat en la qüestió nacional. Una moció presentada per Esquerra, Pdecat i la regidora no adscrita Cinta Ballesté en suport als CDR ha escalfat els ànims a la sala. D'altra banda, en un plenari novament llarg, els 25 punts de l'ordre del dia han vist la llum verda, bona part, amb unanimitat en el sentit de vot.
El ple de la llum verda

La unanimitat ha estat ben present a la sessió plenària de Cambrils del mes de maig en bona part dels 25 punts presentats a l'ordre del dia. Tot i això, en algunes qüestions l'entesa entre totes les opinions ha estat impossible. És el cas de la moció presentada pel grup d'Esquerra-Avancem, PdeCat-Ciu i la regidora no adscrita Cinta Ballesté, que fa referència al fet de donar suport al CDR de Cambrils. La proposta ha despertat la presència de detractors però també de persones que hi donaven suport. A la vegada, des de la banda política, els grups municipals han xocat amb els seus arguments.

 

Una de les veus més crítiques durant el debat d'aquest punt ha estat la de les files socialistes. Des del PSC, s'ha posat sobre la taula el lloc en què aquesta moció posa el pacte de govern, instant a Esquerra a posicionar-se. Una resposta però, que finalment no ha arribat. Des de Ciutadans, la queixa s'ha centrat en el fet que part del govern presentés una moció que, diuen, fomenta la divisió de la població. Per la seva part, el Partit Popular ha apuntat al que consideren 'assenyalament de ciutadans i empresaris per la seva ideologia'. En el sentit contrari de vot, des d'Assemblea de Cambrils ha apuntat que no 'troba normal la criminalització de la desobediència pacífica', mentre que PdeCat-Ciu ha intentat rebaixar la tensió del moment fent memòria i apuntant que en anteriors sessions plenàries també s'havien presentat mocions similars, i que diuen 'és la grandesa de la llibertat d'expressió'. Des d'Esquerra, un dels partits que ha presentat el text, han insistit que no s'ha fet per anar en contra de ningú ni cap partit. Per la seva part, NMC s'ha abstingut perquè al·legant que en qüestions de política nacional no es posiciona.

A l'hora de votar, en una primera ocasió s'ha registrat un empat, amb 10 vots a favor de la moció, 10 en contra i una abstenció. Per aquest motiu ha estat necessari repetir-la. És en aquest moment que el regidor no adscrit Santi Gámez ha abandonat la sala, de manera que en el segon recompte de vots hi ha hagut 10 vots a favor, 9 en contra i una abstenció. Uns resultats que, finalment, han permès aprovar la proposta.

 

Aprovació rere aprovació

De fet, la tònica d'aquest ple ha estat la de l'aprovació. Tots els punts presentats, 25 en total, han acabat rebent el suport necessari per aplicar-se. Entre ells, destaquen el pla d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones, l'aprovació inicial de la modificació puntual del POUM en relació als terrenys del sector 4 dels Antigons perquè passin a tenir un caràcter comercial o la moció per la creació d'una jornada de reconeixement al turisme. Ara bé, tots els punts no han estat exempts d'un debat extens entre equip de govern i oposició.

En el cas del pla d'igualtat d'oportunitat, per exemple, les formacions fora de l'equip de govern han reclamat que no es desmantelli de recursos humans ni econòmics el departament d'igualtat del consistori. A la vegada, han justificat els seus arguments amb la mirada posada en la Relació de Llocs de Treball i el futur que augura a aquest departament en concret.

En canvi, sobre l'aprovació inicial de la modificació del POUM, les intervencions han tingut relació amb el caràcter del canvi de paràmetres urbanístics, passant a ser comercials. Una idea que no ha acabat de convèncer a l'oposició, que preferia en la seva majoria apostar per utilitzar l'espai mentre no s'edifiqui com a pàrquing dissuasori ben senyalitzat.  Per aquest motiu, s'han registrat diverses abstencions a l'espera de l'aprovació definitiva del projecte.

Entre els punts aprovats per unanimitat i en bloc s'hi troben les subvencions a les entitats socials com l'Associació d'Antics Alumnes de la Salle, la Colla Castellera Xiquets de Cambrils o l'Associació Amics de la Sardana, totes elles corresponents a l'any 2018.

En matèria educativa, el conveni de col·laboració entre el consistori cambrilenc i l'Institut Gaudí de Reus en FP dual ha resultat aprovat, no abans sense un suggeriment del grup Nou Moviment Ciutadà en què insta al govern a apostar també pels centres educatius d'FP al municipi.

Finalment, pel que fa a l'economia, el pressupost municipal ha adherit una nova modificació de crèdit, això sí, amb l'únic suport per part de l'equip de govern. Per la seva part, l'oposició ha considerat que es tractava d'una acció política en què no se'ls hi ha consultat la seva opinió.

Notícies relacionades