Back to top

Clam unànime del ple de Reus contra el tancament de la residència de l'ICASS

Unes 200 persones tornen a manifestar-se des del passeig de Mata fins a l'Ajuntament per protestar al plenari

Usuaris, famílies i sindicats de la residència de l'ICASS han convocat una nova mobilització coincidint amb el plenari municipal de Reus d'aquest divendres. Prop de 200 persones han sortit des de la residència i han recorregut diversos carrers de la ciutat en contra del tancament d'aquest edifici, anunciat fa ara 21 dies per part de la Generalitat de Catalunya. Amb lemes com "Som una família" o "No especuleu contra la gent gran" han reclamat, una vegada més, que es lluiti per mantenir aquesta residència, 100% pública.

Les protestes s'han fet sentir al ple de l'Ajuntament

Des del saló de plens s'ha pogut sentir clarament el soroll que la mobilització feia des de la plaça del Mercadal, i s'ha intensificat quan els manifestants han pujat a la sala per aplaudir la moció que ha presentat la CUP al respecte. La proposta cupaire ha rebut el suport unànime de tots els partits, tant del govern com de l'oposició.

S'ha posat novament sobre la taula que la competència del servei és de la Generalitat. Des de la formació anticapitalista s'ha subratllat que això vol dir que la responsabilitat els darrers anys l'han tingut els mateixos partits que han dirigit els governs de Reus.

Alerten que el trasllat de residents té segones intencions

Des de la CUP també critiquen els missatges d'alarma sobre l'estat de l'edifici quan encara no hi ha cap informe tècnic que ho demostri. Una estratègia que creuen que busca altres objectius. La portaveu de la formació a l'Ajuntament, Mònica Pàmies, ha criticat que "creiem que és temerari i injust utilitzar aquests missatges per crear pànic i que la gent accepti la primera proposta que li ofereixin com a alternativa a haver de deixar la residència".

De fet, sospita que la Generalitat vol "tenir l'excusa que s'han traslladat tots els residents per poder-la tancar". Tots els partits del plenari reusenc han donat suport a la moció, també els del govern, que després d'introduir alguna esmena, hi han votat a favor.

L'Ajuntament proposta espais alternatius

L'alcaldessa, Sandra Guaita, ha insistit que la prioritat de l'Ajuntament és que els residents es quedin a Reus i tots al mateix centre, preferiblement, el del passeig de Mata. Des del govern se subratlla que cal esperar l'informe tècnic per plantejar els següents passos. La regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, ha afirmat que "aquest informe serà el tret de sortida per a la recerca de solucions per part del departament, ja que és la seva competència".

També ha recordat que, tal com va avançar Canal Reus, l'Ajuntament ha plantejat espais municipals alternatius, com l'antic Hospital Sant Joan, per convertir-los en residència si realment cal tancar l'edifici del passeig de Mata. El ple del mes de novembre també ha servit per certificar l'ampliació de places a la residència d'Horts de Miró. Un avenç que Guaita ha volgut deixar clar que no anirà, en cap cas, en detriment de què pugui passar amb la del passeig de Mata.

Paraules clau:

Notícies relacionades