Back to top

Poc marge per aturar el parc eòlic de Lo Vedat del Pany

El parc eòlic que s'ha d'ubicar entre Riudecols i Duesaigües comptarà amb 5 aerogeneradors de més de 120 metres d'alçada. Des de la plataforma Xarxa Sud, lamenten un impacte territorial que qualifiquen de "molt sever"

La transició ecològica passa per la inversió en energies netes i renovables com són la solar o l'eòlica. Aquesta última té molts avantatges, però també genera debat per la ubicació dels parcs. És el cas de Lo Vedat del Pany, un projecte autoritzat per l'Ajuntament de Riudecols i del qual ja se'n comencen a traçar els camins. 

El projecte s'ubicarà entre els termes de Riudecols i Duesaigües i comptarà amb 5 aerogeneradors de més de 120 metres d'alçada. La principal preocupació dels ecologistes és l'impacte que tindrà en el territori. Anton Mestre, de la plataforma Xarxa Sud, explica que caldran camins de més de 15 metres d'amplada, grans fonaments de formigó per aguantar els molins i les línies d'evacuació. L'ecologista assenyala que "d'una carena de muntanyes, no quedarà res" i atribueix aquests danys als criteris econòmics. 

El model d'energies renovables, en el punt de mira

Des de Xarxa Sud però, volen deixar clar que no són contraris a les energies renovables sinó al model pel qual s'està optant. Kalinka Solano, també membre de la plataforma, creu que, seguint el model alemany, els parcs eòlics s'haurien de situar en llocs on ja hi ha hagut un impacte mediambiental com per exemple els aeroports.

A l'impacte ecològic, s'hi suma la proximitat del parc a l'Ermita de Puigcerver, un indret de peregrinació per a la població del Camp. 

El consistori no hi té res a fer

Des de l'Ajuntament de Riudecols, admeten que també els preocupa la massificació dels parcs i de cara al futur, treballen per evitar-los. Tanmateix, aquest ja no es podia tirar enrere perquè està recollit en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). La seva última via, la de comprovar si el permís -atorgat fa anys- encara és vigent, també està esgotada. Raül Grau, regidor de Medi Ambient, assegura que ho han comprovat amb els tècnics comarcals i també ho han consultat a l'administració autonòmica.

Xarxa Sud lamenta que aquest episodi, de fet, no és un fet aïllat a la demarcació de Tarragona i que aquests projectes, que vulneren tant el territori, no s'executen al nord de Catalunya.

Malgrat tot, la pandèmia ha retardat l'inici d'unes obres, una demora que els ecologistes veuen encara com una treva per al debat i la pressió de l'opinió pública. Just ara que l'ajuntament explica que ja s'estan traçant els camins del projecte.  

 

Paraules clau:

Notícies relacionades