Back to top

El 'porta a porta' augmenta la recollida selectiva del Baix Camp

Tot i que encara no es tenen xifres oficials, els primers mostrejos apunten que s'estaria arribant al 60% de reciclatge, objectiu marcat per la Unió Europea pel 2030.

El passat 10 de gener, l'Aleixar, l'Argentera, Botarell, Duesaigües, Maspujols, Vilanova d'Escornalbou i Vinyols i els Arcs van sumar-se al sistema de recollida de residus porta a porta. Un sistema que va arribar al Baix Camp l'any 2000, amb Riudecanyes com a primer punt on va implantar-se. El 2018 va sumar-se Riudecols, i la d'aquest 2022, ha estat la primera gran aposta de SECOMSA per augmentar el nombre de municipis i de retruc, el percentatge de reciclatge.

Un propòsit que sembla que s'està assolint: tot i que encara no es tenen xifres oficials, els primers mostrejos apunten que s'estaria arribant al 60% de reciclatge dels residus recollits, objectiu marcat per la Unió Europea pel 2030.

Un sistema que durant les primeres setmanes ha patit petites modificacions per ajustar-lo a les casuístiques i la distribució urbanística de cada municipi. Tot i això, des del Consell Comarcal del Baix Camp asseguren que la resposta està sent molt positiva, fins i tot entre els grups poblacionals que més problemes podien tenir a priori. La gent gran, de fet, ja no s'ha de desplaçar fins a les illes de contenidors, que en moltes ocasions quedaven lluny del seu domicili.

El projecte a més, està previst que s'ampliï a més zones. SECOMSA ja estudia noves línies per ampliar aquest servei de recollida selectiva a altres municipis com Prades o Capafonts i les zones i barris perifèrics de municipis com Mont-roig del Camp o Cambrils.

L'any 2020, el Baix Camp va arribar a superar el 43% de reciclatge del total de residus generats, lluny encara del 60% que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Unió Europea de cara a 2030. Cal tenir en compte que dels 185.000 que té la comarca, més de 100.000 viuen a la ciutat de Reus.

Com funciona el 'porta a porta'

Més enllà de les xifres, també hem volgut conèixer com funciona aquest sistema de recollida. Un sistema programat i amb diferents dies i horaris segons el tipus de residu: matèria orgànica, envasos, cartó i resta. A més, des de SECOMSA ja s'han avançat a futures legislacions que contemplin el cobrament de taxes en funció del volum de residus generats amb la instal·lació d'uns xips als cubells que ja s'utilitzen ara amb el porta a porta.

Paraules clau:

Notícies relacionades