Back to top

És possible la transició energètica amb instal·lacions en espais antropitzats?

La Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ha donat a conèixer dos estudis més en aquest cas encapçalats per Sergi Saladié i la URV per conèixer els espais antropitzats amb potencial per a la instal·lació de renovables.

Posar plaques fotovoltaiques a les cobertes d'espais urbans i també al llarg de l'AP7, al seu pas per Catalunya. Aquestes són les premisses de dos estudis encapçalats per Sergi Saladié i el departament de Geografia de la URV. En el primer, es demostraria que les comarques Tarragonines tindrien prou espais ja degradats per instal·lar-hi les plaques fotovoltaiques. Es conclou que el potencial d’instal·lació de fotovoltaica en espais urbans és de gairebé 3.000 hectàrees, comptant teulades aptes, espais urbans, i sòls urbans degradats. Amb aquestes instal·lacions es podria cobrir entre el 90% i el 147% de la demanda elèctrica de l’any 2030 del conjunt de la demarcació, depenent de diversos escenaris. En tots els casos s’assoliria, sobradament, l’objectiu de la Llei del Canvi Climàtic de cobrir el 50% de la demanda elèctrica de 2030 amb fonts d’origen renovable.
 
Pel que fa al segon estudi sobre el potencial de generació elèctrica mitjançant instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’AP7 al seu pas per Catalunya, s’estima que el potencial d’instal·lació de fotovoltaica en espais urbans és de més de 700 hectàrees, comptant talussos, falsos túnels, i cobertes d’àrees de servei, que permetrien unes instal·lacions amb una producció anual de més de 2.000GWh. Amb aquests aprofitaments es podria cobrir entre el 3% i el 5% de la demanda elèctrica de Catalunya de l’any 2030.
 
Saladié ha exposat aquests estudis en una presentació organitzada per la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, que engloba nombroses entitats i agents del territori. El pròxim 6 de març realitzaran una taula rodona online amb diferents representats polítics catalans per exposar opinions i compromisos respecte a la gestió de la transició energètica al país.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades