Back to top

Preservant els secrets del rellotge de la Prioral

La Prioral de Sant Pere amaga molts secrets. Un d'ells, és el seu rellotge. Un mecanisme construït l'any 1883 i que fins i tot compta amb un carilló particular. Els encarregats de preservar aquest element històric són l'Associació d'Amics dels Rellotges. Un grup d'exalumnes de mecànica apassionats per aquesta eina del temps.
Preservant els secrets del rellotge de la Prioral

Aquesta melodia tan característica és la que inunda la Prioral de Sant Pere cada cop que es posa en marxa el rellotge. Es tracta d'un mecanisme excepcional que data de 1883. Els encarregats de preservar-lo són els membres de l'Associació dels Amics dels Rellotges. Un grup sorgit dels alumnes de mecànica que l'any 2013 van restaurar l'aparell. "Quan vam acabar el projecte, vam veure que encara hi havia feina pendent i vam decidir fer una associació per seguir treballant", explica Manel Olmos, de l'associació.

El rellotge va ser construït per l'empresa francesa Louis Delphin Obodey i està format per més de 400 peces. L'any 1963 es modifica la maquinària del rellotge i se li afegeix un carilló, que ha de tocar les notes corresponents als goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia. Durant uns anys, el carilló va traslladar-se a Sant Josep Obrer però finalment va acabar tornant a la Prioral. Des de l'Associació reivindiquen la importància i el valor d'aquest mecanisme. "És dels pocs patrimonis mecànics que podem veure en funcionament a Reus. És un element que ha marcat les hores a molta gent, i aquest esperit s'ha de mantenir viu", afegeix.

Els sis membres de l'associació tenen com a repte aconseguir posar en marxa tot el conjunt restaurat i que es pugui veure'ls funcionar de manera permanent.

Paraules clau: