Back to top

El preu de l'oli d'oliva ascendeix a nivells històrics

El preu de l'oli d'oliva ha pujat a nivells històrics aquesta temporada i ja s'està venent per 4 euros el litre a granel, més d'un 20% respecte l'any passat. Es deu a la baixa producció dels cultius catalans, però també per la caiguda de la producció de països com Itàlia o Grècia.
L'oli que es ven a l'agrobotiga de la Cooperativa de Riudoms

Seguir la dieta mediterrània resulta més car aquests mesos perquè s'ha disparat el preu d'un dels aliments fonamentals, l'oli d'oliva. La Denominació d'Origen Siurana quantifica la pujada en més d'un 20%, i és que el litre a granel s'està venent per uns 4 €, mentre el preu d'altres temporades era de menys de 3 i mig.

En el millor dels casos, el consumidor ja està pagant 5 € euros pel litre de l'oli verge extra a les cooperatives, però als grans comerços l'increment encara és més gran i en aquest cas el president de la DO Siurana, Antoni Galzeran, alerta que els olis que es poden trobar en aquestes superfícies són de menys qualitat perquè són refinats però es venen igualment a preus molt alts. 

El preu de l'oli s'ha situat a màxims històrics a causa de la baixa producció dels cultius catalans, però també es deu a les males collites d'Itàlia, Grècia o Turquia on la caiguda de la producció encara ha estat més significativa.

Les cooperatives del territori, en general, han notat una davallada del volum d'oli generat, però ha estat desigual. Per exemple, a Riudoms la temporada no ha estat tant negativa com assegura el president de la Cooperativa Riudoms, Salvador Gras: "Em pogut assolir uns nivells, no com els de l'any passat perquè van ser excel·lents, però que ens satisfan plenament".

L'increment del preu compensa els pagesos perquè, malgrat la baixa producció, poden salvar la temporada. Joaquim Fabra, productor d'oli de Riudoms, considera que el balanç no és negatiu. "L'any passat vam tenir una campanya molt fluixa d'olives i l'únic que compensarà és la pujada aquesta perquè, tot i haver-hi menys producció, podrem fer els mateixos diners que l'any passat", expressa Fabra.

 

La demanda d'oli de qualitat podria disminuir

En qualsevol cas, els preus actuals no agraden als productors perquè ho veuen com un perill per a la demanda interior. "És millor tenir un preu equilibrat, que ens guanyem la vida bé i ja està. No volem tampoc aquests preus que tenim ara", considera el productor d'oli. El president de la Cooperativa de Riudoms també se siuta en aquesta línia i, de cara a properes campanyes, espera que "els pagesos rebin un import retributiu que els hi resulti a compte mantenir les oliveres i produir l'oli i, d'altra banda, que els consumidors puguin obtenir un oli de qualitat".

Els pagesos consideren que el preu de l'oli ja ha tocat sostre i que la temporada de l'any vinent serà més bona. Llavors, si les collites assoleixen el volum d'altres anys, el preu tornarà a reajustar-se.

Paraules clau:

Notícies relacionades