Back to top

Es preveu una collita d’avellana amb una davallada de fins al 60% de la producció

Unió de Pagesos preveu que l’actual campanya de l’avellana serà de les pitjors dels últims anys, tenint en compte que podria patir una davallada de fins el 60% de la producció, unes 4.000 tones enfront de les 10.000 d’una collita normal. Les fortes ventades del març han acabat afectant més de l’estimació inicial, i els avellaners han quedat pràcticament buits en les parts més exposades al vent.
Unió de Pagesos estima una collita d’avellana amb una davallada de fins al 60%

Per al sindicat, només aquesta davallada de la producció pot suposar una pèrdua de 10,74 milions d’euros per a tots els productors si es té en compte el preu mitjà de l’avellana durant el 2017, que va ser d’1,79€ el kg closca, molt per sota els 2,48€ el kg closca del 2016 i dels 2,84 € el kg closca del 2015. D’altra banda, Unió de Pagesos alerta de la davallada mitjana del preu de l’avellana en aquesta campanya 2018-2019 respecte de l’anterior de 0,30€ el kg closca de mitjana (d’1,40 a 1,15€ la lliura d’avellana en gra), feta pública ahir per la Llotja de Reus. Aquest fet complica encara més les perspectives econòmiques dels productors catalans per a aquesta campanya.

Unió de Pagesos adverteix de la gran diferència de preus entre varietats d’avellana publicats per la Llotja de Reus, que no s’havia produït mai en el passat. La varietat negreta continua essent la més valorada, amb 1,40€ la lliura (1,45€ la lliura al tancament del juliol), però la tonda, varietat italiana valorada fins ara com la negreta, cotitza a 1,25€ la lliura, 15 cèntims per sota de la negreta (i 20 cèntims per sota del tancament del juliol). Cal tenir en compte que aquesta varietat a Itàlia cotitza ara a l’equivalent a 1,76€ la lliura. L’avellana corrent cotitza a 1,2€ la lliura i la San Giovanni, que es plega ara, a 1,15€ la lliura. Els preus tornen a situar-se per sota dels 1,64€ la lliura que cotitzen de mitjana ara a Itàlia, i s’anivellen amb els preus turcs, entre 1,15 i 1,43€ la lliura.

Aquest nivell de preus torna a situar el sector al mínim assolit el 2012, i cada vegada més lluny dels 2€ la lliura del cost de producció de les avellanes. Cal tenir en compte que a Turquia, tot i la forta devaluació de la seva moneda provoca la baixada de preus de l’avellana als mercats internacionals, la perspectiva per als productors turcs és bona, per sobre de les 15 lires turques. (al canvi, 7,68 lires turques cotitzen per un euro).

El sindicat considera que si no hi ha una millora a curt termini en el sector podrien haver abandonaments, tant de joves acabats d’incorporar com de productors consolidats. En aquest sentit,  reclama al Ministeri i al Departament d’Agricultura la recuperació urgent dels 120,75€ per hectàrea d’ajut d’Estat a superfícies de fruita seca, només per a l’avellaner, i estudiarà demanar a la Comissió Europea l’aplicació de les mesures de salvaguarda enfront la devaluació de la lira turca i el conseqüent esfondrament del mercat internacional de l’avellana.