Back to top

Primers casos del Virus del Nil Occidental a Reus

Hi ha dues persones ingressades a l'Hospital Sant Joan de Reus

L'Ajuntament de Reus ha comunicat aquest matí en una roda de premsa d'urgència la detecció dels primers casos de persones positives del Virus del Nil a Reus. Un home de 90 ha donat positiu i una dona, la seva parella, de 85, està pendent de confirmar, però molt probablement també estigui infectada. Els dos es troben ingressats a l'Hospital Sant Joan de Reus amb un quadre neurològic.

A través de l'estudi del lloc de residència de la parella reusenca s'ha pogut confirmar, a més, que es tracta del primer cas que s'ha detectat a Catalunya on un mosquit ha infectat directament a una persona, i no pas després d'un viatge a països exòtics. L'Ajuntament, igual que el Departament de Salut, han activat ja diversos protocols d'actuació. Tot i això, remarquen que l'afectació greu d'aquesta malaltia en les persones no supera l'1% dels casos. De fet, només el 20% d'infectats presenten algun símptoma.

És per aquest motiu que des de l'Ajuntament demanen molta tranquil·litat davant el que han anomenat com a brot. De fet, l'alcalde, Carles Pellicer, demana no crear alarma, però sí estar alerta. Un consell que xoca amb l'escenificació de tot plegat aquest divendres al matí. El ple ordinari que s'estava celebran al consistori ha quedat interromput primer i suspès temporalment després per tal d'informar de la situació a la ciutadania. Un fet que contrasta amb la petició de tranquil·litat tenint en compte que es tracta d'un cas aïllat i que no es tem per la vida de les persones afectades. Cal remarcar, però, que s'han deixat caure conceptes com brot, protocol sanitari, i que s'ha creat una comissió d'urgència per tot plegat. 

Què és la febre del Nil occidental?

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada pel virus del Nil occidental (VNO), un virus de la família dels Flavivirus, a la qual també pertany el virus de l'encefalitis japonesa. Es tracta d’una zoonosi, és a dir, d'una malaltia que es transmet dels animals a l’ésser humà. 

Aquest virus, aïllat per primera vegada en humans a Uganda el 1937, va ser aïllat posteriorment en mosquits, aus i mamífers de diferents països d’Europa i Àfrica i a l’Índia.

El 1999 es van detectar per primera vegada casos de febre del virus del Nil occidental a la ciutat de Nova York. Posteriorment, la malaltia es va anar estenent per tots els Estats Units, Canadà, Amèrica Central i les illes del Carib.

Durant la darrera dècada s’ha detectat la circulació del VNO a diversos països europeus, com ara França, Espanya, Portugal, Àustria, Hongria, Romania i Itàlia. Els darrers anys se n’han donat alguns brots, amb una important proporció de casos greus tant en regions temperades d’Europa com a l’Amèrica del Nord, de manera que ha esdevingut un risc per a la salut pública, humana i animal.

La infecció dona immunitat per a tota la vida. No es disposa de vacuna per a l’ús en humans.

Transmissió

Imatge d'un mosquit tigre

La principal via de transmissió és a través de la picada de mosquits infectats. S’han identificat fins a quaranta espècies de mosquits capaços d’actuar com a transmissors de la malaltia, principalment del gènere Culex, algunes de les quals, com ara el Culex pipiens, es troben àmpliament distribuïdes a Catalunya.

Els mosquits piquen aus infectades i el virus passa a les glàndules salivals del mosquit; quan torna a picar, injecta el virus als éssers humans i als animals, que els pot causar la malaltia.

Es coneixen també altres vies de transmissió menys freqüents, com el trasplantament d’òrgans o la transfusió sanguínia a partir de pacients infectats.

No s’ha confirmat cap cas de transmissió de persona a persona, ni de transmissió del virus al personal sanitari assistencial, tot i que sí que se n’han descrit de transmissió del virus a personal de laboratori.

Símptomes

El període d’incubació (interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) se situa entre dos i catorze dies.

En humans la infecció del VNO no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre >38,5 °C i almenys un dels símptomes següents: miàlgia (dolor muscular), artràlgia (dolor articular), cefalea (mal de cap), fatiga, i fotofòbia (intolerància anormal a la llum). També hi pot haver limfadenopatia (augment de la mida dels ganglis limfàtics) i exantema maculopapular (erupció a la pell).

La majoria dels casos infectats pel VNO són lleus. Els casos greus (menys de l’1%) presenten afectació neurològica, com ara meningitis, encefalitis (inflamació del cervell) i síndrome de Guillain Barré (inflamació dels nervis) o paràlisi flàccida. Les persones afectades són majoritàriament majors de cinquanta anys.

Prevenció

Prevenció de picades de mosquits

  • Vestir peces de roba que cobreixin la major part de la superfície del cos i portar barret durant tot el dia, per protegir al màxim la pell de l'exposició als mosquits.
  • Utilitzar repel·lents autoritzats seguint les instruccions d’aplicació i reaplicació del fabricant indicades al prospecte del producte.
  • Evitar les estades innecessàries a l'exterior en horaris de màxima activitat dels mosquits (primera hora del matí i última hora de la tarda).

Prevenció de la transmissió dels animals als éssers humans

  • Utilitzar roba protectora quan es manipulen animals malalts o els seus teixits durant les operacions de matança d’animals.

Paraules clau:

Notícies relacionades