Back to top

El Priorat no serà de moment candidat a Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Priorat no és ara per ara candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la UNESCO el 2018. La candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana’ té temps fins al setembre per reformular la seva proposta i subratllar l’excepcionalitat del territori. Fonts del Consell Comarcal es mostren optimistes i creuen que el paisatge del Priorat acabarà sent seleccionat davant el paisatge de Madrid.
priorat

El Priorat no opta de moment a ser candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la UNESCO el 2018. En lloc seu, el Consell de Patrimoni Històric ha aprovat aquest divendres la presentació de la candidatura ‘Paisatge Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària’. El Sitio del Retiro y del Prado de Madrid, que estava en la llista dels seleccionats, també ha quedat aparcat temporalment de la convocatòria.

Els representants de la Generalitat han destacat durant la reunió la candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana’ com a portadora d’uns “valors mil·lenaris que presenten una continuïtat llegible i comprensible i que, alhora, són un compendi del mosaic de policultiu de les terres accidentades de l’interior”. També han subratllat la importància d’un model agrari propi capaç d’esdevenir “un referent de sostenibilitat i viabilitat de tota l’àrea de la Mediterrània”.

Que la candidatura no hagi estat seleccionada pel govern, però, no vol dir que hagi quedat fora de la cursa per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO. ‘Priorat-Montsant-Siurana’ té temps fins al setembre per reformular alguns aspectes de la seva proposta i tornar-se a presentar. El projecte de candidatura s’haurà de centrar sobretot a remarcar l’excepcionalitat de la comarca i la riquesa del paisatge. Fonts del Consell Comarcal del Priorat es mostren optimistes i creuen possible que el paisatge del Priorat acabi sent un dels seleccionats de l’Estat espanyol. La del setembre serà una prova de foc: aquest és l’últim any que es poden presentar dues candidatures de paisatge a la Unesco. El Priorat ja compta amb dos altres reconeixements paisatgístics: la Carta europea de turisme sostenible (CETS) i una estratègia de sostenibilitat i integració paisatgística en marxa.