Back to top

El Priorat es planta contra la massificació de projectes d'energia renovables

Aquesta tarda el Consell Comarcal del Priorat mostrarà unitat institucional per demanar la derogació de la llei 16/2019, que fa referència a les energies renovables, i també al voltant de la gestió de l'aigua del riu Siurana. Malgrat que els 23 municipis no tanquen la porta a aquest model energètic, sí que demanen que la seva implantació es faci de forma equilibrada al territori.

El Priorat es planta davant els model d'energia renovable que s'intenta instaurar a la comarca. Aquest divendres, els 23 municipis que formen part del Consell Comarcal mostraran unitat institucional per rebutjar la massificació de projectes fotovoltaics que es plantegen a curt i llarg termini a la zona. En concret, hi ha cinc projectes fotovoltaics que truquen a la porta de la comarca, amb la voluntat d'ocupar més de 200 hectàrees de sòl, 60 de les quals són de cultius actius. 

Clam per derogar la llei 16/2019

És per aquest motiu que els alcaldes i alcaldesses demanaran la derogació de la llei 16/2019 de la Generalitat, que regula l'energia renovable al país. Segons l'ens supramunicipal, no es tracta de dir no a l'energia verda, sinó al model d'implantació d'aquesta, que consideren que és massificada.  

Ara bé, si el diàleg no arriba a bon port, no descarten altres eines que tinguin a l'abast per aturar aquestes propostes, com podria ser l'ampliació del Parc del Montsant. Segons el president del Consell Comarcal del Priorat Xavier Gràcia, la protecció d'espais naturals és una de les eines que el territori té a la mà, però considera que el govern català ha d'escoltar a la comarca per posar fre a l'actual tendència d'implantació d'aquests projectes.

També en aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses reiteren que caldria dotar el territori d'un pla sectorial agrari específic per al Priorat amb la voluntat de protegir-lo, així com també actualitzar la llei 9/1993 en relació al patrimoni cultural.

Demanen actualitzar les concessions del Siurana

Més enllà del model energètic, el Consell Comarcal demanarà tenir veu i vot pel que fa a la gestió del riu Siurana, i més concretament, insta a Territori i l'Agència Catalana de l'Aigua a revisar les concessions centenàries existents i actualitzar-les a les necessitats actuals del Priorat. Per això, consideren que és vital que la Taula del Siurana es torni a asseure per valorar les alternatives que existeixen per eliminar els desequilibris en la gestió fluvial.  

Paraules clau:

Notícies relacionades