Back to top

El Priorat posarà en marxa un pla pilot de compostatge

El Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, IRTA i Vitec impulsaran un pla per transformar els residus orgànics en compost d'alta qualitat

El Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, IRTA i Vitec posaran en marxa un pla pilot de compostatge. La iniciativa és un pla municipal de gestió de residus per aprofitar la fracció orgànica i tranformar-la en compost de qualitat que es pugui utilitzar en el sector agrícola.

Els municipis podran autogestionar els seus residus orgànics i treure'n beneficis que ara no s'aprofiten

El Priorat impulsa un pla pioner de compostatge per gestionar els residus orgànics des de l'àmbit municipal i de forma ecològica. El projecte compta amb la instal·lació d'una petita planta de compostatge a cada municipi i dues més grans a Falset i Cornudella del Montsant. Es tracta d'un pla pioner que permet als consistoris autogestionar els residus orgànics i posar la mirada en la transició ecològica.

El compostatge s'obtindrà a partir dels residus de la fracció orgànica i de les restes llenyoses agrícoles. Això permetrà fer un compost d'alta qualitat i eliminar la contaminació que suposa el transport d'aquests residus fins la planta de reciclatge de Botarell. A més, suposarà la creació d'un lloc de feina per gestionar la planta de compostatge i fer-ne el manteniment. 

El pla és un primer pas cap a la transició ecològica

El pla també té l'objectiu de millorar la gestió dels residus de poda i agrícoles que, actualment, s'eliminen cremant-los. El fet d'aprofitar els residus agrícoles en lloc de cremar-los fa que es redueixi el risc d'incendi quan es fa la crema i que aportin beneficis al sector agrícola. 

Aquesta iniciativa és un pas endavant per encarar la comarca cap a la transició ecològica i començar a autogestionar els residus de km 0. Actualment el projecte es troba en fase de redacció i es preveu que es pugui posar en marxa a partir d'inicis del 2021.

Paraules clau:

Notícies relacionades