Back to top

El Priorat produeix per igual oli i vi

La comarca del Priorat és famosa pels seus vins, però el cert és que també té moltes oliveres. De fet, la producció d'oli es mou en unes xifres similars a la producció de vi. La climatologia de la zona fa que el seu oli tingui una maduració més tardana i que el cultiu es vegi menys afectat per les plagues.
olives

Ens trobem en plena campanya de l'oli, i la cooperativa de Cabacés treballa a ple rendiment. En un any acostuma a produir entre 700.000 i un milió de litres d'oli, un producte que té unes propietats especials pel fet de cultivar-se en una zona amb temperatures força extremes. Ens ho explica l'alcalde de Cabacés, Ricard Masip, que diu que "tenim estius amb més altes temperatures i hiverns amb més baixes temperatures que la resta de la denominació d'origen. Això fa que tinguem un oli on la maduració és més tardana que la resta de demarcació, i això fa que poguem tenir durant més temps una quantitat d'oli verd amb un gust una mica més afruitat i més intens que la resta de la DO".

Aquestes temperatures també redueixen l'afectació de les plagues, fet que afavoreix la producció. La campanya d'enguany es preveu força bona. Masip diu que "és una campanya molt similar a la de l'any anterior, estem en una zona de regadiu i això fa que la producció és mantingui, i més que mantenir la producció, lo interessant és que es manté la qualitat. Un oliver, igual com qualsevol altre tipus de producció que pateix, difícilment donarà un producte al 100% de les seves possibilitats".

El preu de l'oli es mou entorn els 5 euros per litre, una xifra que no ha variat en relació l'any passat.

El divendres 8 de desembre Cabacés celebrarà la dotzena edició de la festa de l'oli.

Notícies relacionades