Back to top

El Priorat registra xifres rècord d'enoturisme

El Priorat va tancar l'exercici del 2016 amb xifra rècord de visitants, arribant a les 35.000 persones, i és que l'enoturisme ha anat creixent any rere any des de que va arrencar amb força ara fa 8 o 9 anys. Els agents del territori, però, afirmen que encara té molt camí per córrer, i que han de continuar treballant per potenciar-lo, però amb mesura.
vinya

L'enoturisme al Priorat creix cada any entre un 10 i un 15%. Almenys aquesta ha estat l'evolució dels darrers 5 anys, en què s'ha constatat una consolidació de l'increment del turisme relacionat amb el vi. I això s'ha aconseguit amb relativament pocs anys, ja que fa tan sols 15 anys encara ningú al Priorat s'havia posat a treballar en la línia d'obrir cellers al públic o mostrar les vinyes. Actualment a la comarca hi ha uns 200 cellers, 50 dels quals s'inclouen en la ruta de turisme que es promociona a nivell del territori. Des de l'oficina de turisme del Priorat, Cristina Beltran explica que "el 2016 van registrar trenta-cinc mil enoturistes, el que representa un increment del 16% respecte l'any anterior". "En aquests últims 5 anys hem anat pujant de l'ordre del 10 o 15% cada any", afageix Beltran.

Així doncs, es consolida el creixement d'enoturistes, sobretot de l'àmbit català, però també a nivell estatal i internacional. Els visitants volen veure els cellers i tastar vins, però també conèixer les vinyes, la gent del territori i el treball que hi ha darrera de cada ampolla. La Conxita Porta, del Celler Burgos Porta de Poboleda, diu que "estem contents de poder ensenyar el territori i poder explicar l'evolució del Priorat, que fa trenta anys era la comarca més deprimida de Catalunya".

I és que la cultura del vi ha canviat, però també el territori vitivinícola. L'enoturisme ha impulsat sectors com el de la restauració o el d'allotjaments pels visitants, tal i com ens afirma la gerent de l'Hostal Sport de Falset, Marta Domènech. "Realment el sector de la restauració i l'hoteleria al Priorat està creixent, però ho fa de manera controlada i com cal, sobretot amb producte de qualitat, que és el que intentem que vagi acompanyat del propi vi".

Els agents del territori asseguren que l'enoturisme està en ple auge, i que encara té molt camí per créixer.

Notícies relacionades